Tips om teakmöbler

Teakmöbler som har farit illa ser inte vackra ut. Men släng dem inte, gör något åt skadorna. Det finns betydligt många fler sätt att ta hand om dem än du tror. Trä är ett levande material som behöver mycket omsorg och kärlek.

Tänk på att:

  • teak inte tål för starkt solljus, det gäller alla teakmöbler.
  • de ska helst inte stå mot ett värmeelement.
  • du får inte sätta muggar med varmt innehåll direkt på bordsytan, därför ska du alltid använda ett underlägg.
  • inte tvätta med våt trasa direkt på teakytan. Ta hellre ett varsamt rengöringsmedel. till exempel Fulgentin, läs här nedan om det. GRETRO säljer Fulgentin.

Uppfräschning

Teakmöbler kan enkelt fräschas upp om de inte har för stora skador. Om du har tur kanske du har fått tag i ett soffbord med svart Perstorps yta som går att dra ut där du kan placera varma te- och kaffekoppar. Oftast har ytan torkat ut och behöver ett vårdande medel. Underlaget måste vara ordentligt rengjort innan du kan gnida in det med t ex teakolja. Ett utmärkt rengörings -och polermedel är Fulgentin som vi på GRETRO använder oss av. Det är effektivt, miljövänligt och vårdande, helt tillverkat enligt gammal svensk hantverkstradition sedan 1930-talet.

 

Rengöring

Du måste mycket noga gnida in rengöringsmedlet i träets riktning så att vätskan tränger ner i träets porer och får ett tydligare ytskikt. Torka bort överflödet med en torr, mjuk och ren trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Underhåll ytan några gånger om året. Om träet är mycket torrt kan du behöva teakolja.

 

Små skador

Matrums- och soffbord har oftast ringar eller fläckar.
Vita ringar har oftast uppkommit genom att det kommit vatten på ytan. Prova ett gammalt husmorstrick genom att hälla lite aska på en lättfuktad duk och gnid ordentligt på vattenfläcken. Torka bort askan och olja sedan in möbeln med teakolja för inomhusbruk. Om du inte vill ha den feta ytan tar du istället Fulgentin som snabbt går in i ytan. Ett alternativ kan vara att prova fläckborttagaren ”Ring Remover”, som finns att köpa hos välsorterade färghandlare. Ta därefter ett polermedel som t ex Fulgentin som du kan köpa hos [[insert link here of Fulgetin].

 

Större skador

Mörka och svarta ringar är mycket svårare att få bukt med. De uppstår oftast av att någon har ställt något hett föremål på ytan. Ett massivt träbord går alltid att slipa. Om det är faner måste du vara försiktig eftersom risken är att du slipar igenom faneret. Det går oftast inte att sandpappra bara där skadan är eftersom möbeln då kan bli flammig. I så fall får du försiktigt använda ett extra fint sandpapper över hela ytan. Det bästa är använda en Excenterslipmaskin som minskar risken för repor. Torka möbeln med en fuktig trasa efter slipningen och olja in med teakolja om träet är mycket torrt eller Fulgetin.

 

Vacker patina

Tänk på att teakmöblerna har 40 till 70 år på nacken så antingen får du se skadorna som vacker patina, eller lämna in möbeln till ett proffs. Ett par tre tusen kronor kostar det ta hand om skador. Så dyra är inte vi, och vi älskar att hjälpa er att bli nöjda, samtidigt som vi är snälla mot din plånbok. Allt för att du inte ska slänga dina gamla möbler på soptippen!

Kom in för en offert! Eller ta foto och maila till oss!

Anders Jansäter, 0709837780, info@gretro.se