FAQ Chalk Paint™

De 10 vanligaste frågorna om Chalk Paint™

GRETRO har varit återförsäljare av Chalk Paint™ från Annie Sloan i flera år nu och har precis som Storegården (GRETRO:s grossist i Sverige) identifierat några vanliga frågor från våra kunder.

 

Vad är Chalk Paint™?

Chalk Paint™ är Annie Sloans snabba och enkla sätt att måla färgstarkt. Färgen går att måla på möbler, golv och väggar. Den fäster på de flesta ytor. - även på tyg och du kan också färga tyg. Annie Sloans Chalk Paint är inte bara underbara kulörer utan ger dig också en möjlighet att skapa spännande effekter och strukturer på ytor. Du kan måla den tjockt för att få textur och vackra effekter på ytan eller späda den för en jämn yta - lägg till ännu mer vatten för en tvättad yta eller för att skapa ett betsat intryck. Du kan blanda olika kulörer för att få fram rost-, betong eller drivvedseffekter.

Annie Sloan har en egen guide med tips på denna adress: https://www.anniesloan.com/tips

 

Fråga 1: Varför heter det Chalk Paint™?

Annie uppfann Chalk Paint™ ("Chalk" betyder "krita" på svenska) och gav den detta namn på grund av färgens kritaktiga (chalky) känsla och karaktär när den torkar. Chalk Paint™ har alltså inte fått sitt namn på grund av att det finns krita i receptet. De flesta färgsorter - från akvarellfärg till linoljefärg - innehåller någon form av "krita", så det är inte just krita som namnet syftar på. "Chalk Paint™" är en anspelning till färgens utseende. Chalk Paint™ tillverkas i Storbritannien och i USA.

 

Fråga 2: Vad är skillnaden mellan Chalk Paint™ och andra färger du kan måla om möbler med?

Detta är ett enkelt men komplext svar. Med Chalk Paint™ går det att måla på nästan alla ytor utan förarbete, slipning eller grundmålning. Färgen har också en extremt låg VOC (flyktiga organiska föreningar) nivå. Med andra ord blir det inga gifter och starka dofter som sprids i och äventyrar din hälsa.

En annan fantastisk egenskap hos färgen är förmågan att skapa massor av olika texturer, ytfinish och effekter. På så sätt kan du skapa olika stilar och ge en känsla av antikt eller retro till en möbel. Med exakt samma färgburk kan du sedan välja att måla en annan möbel på ett helt annat sätt.

 

Fråga 3: Hur långt räcker en liter Chalk Paint™?

En liter färg brukar räcka till ca. 13 kvm med en strykning, men vi rekommenderar två strykningar (eller en vanlig strykning + en tunnare strykning, dvs du spär ut färgen med lite vatten) för bästa resultat. Stryker du bara en gång kan det vara så att träet ev. lyser igenom när du har applicerat vaxet. Därför rekommenderar vi två strykningar om du vill ha ett jämt, heltäckande resultat.

Hur långt en liter räcker beror också på vad för underlag du ska måla på. Obehandlat trä och torra möbler suger mer färg än t.ex. ett lackat bord. 

Undantaget för detta är kulören som heter "Pure". Pure är den vitaste av Annies vita kulörer och är inte bruten med någon annan kulör. De andra vita färgerna, Old White och Original, är brutna lite mot det kalla resp. varma hållet. Utan någon annan kulör/pigment blir därför Pure lite mer genomskinlig än alla de andra kulörerna. Om vi ska måla en möbel med Pure, i synnerhet om det är en mörk kulör som vi ska måla över, skulle vi eventuellt göra första strykningen i en annan av de ljusa kulörerna istället för att använda Pure. Därefter skulle vi ta den kommande/de kommande färglagren i Pure. 

 

Fråga 4: Kan jag måla mina möbler inomhus med Chalk Paint™?

Absolut! Annie skapade sin färg för just inomhusmålning, så att vi kan måla våra möbler hemma i vardagsrummet om vi så vill, och inte behöva stå i ett garage eller motsvarande.  Chalk Paint™ luktar inte. 

 

Fråga 5: Kommer det att bli penselmärken på ytan jag målar?

Ja. Det tycker vi är supersnyggt!

MEN - vill du ha mindre synliga penseldrag?
Ja, då kan du använda en syntetpensel av bra kvalité (självklart rekommenderar vi Annies egna syntetpenslar) och även tillsätta lite vatten i färgen. Häll över färg i en annan behållare än färgburken och tillsätt lite vatten. Det kan räcka med en halv tesked för att uppnå önskad konsistens. Vänd ner vattnet, vispa inte. Att vispa ner vattnet skapar luftbubblor, som i sig ger ojämnhet på ytan. Undvik att dra penseln fram och tillbaka över ytan allt för många gånger när du målar. Färgen torkar snabbare än de flesta andra färgsorter och när du drar din pensel för många gånger börjar färgen torka och penseln lyfter nästan färgen från ytan eller ytan blir kornig.

Ett annat sätt att få en riktigt slät finish är att måla hur du vill så att ytan är väl täckt och sedan, när sista lagret har torkat, gå över hela ytan med ett superfint slippapper. Du behöver inte gnugga hårt med pappret utan mer "torka av" på alla sidor. Det är så lätt att slipa Chalk Paint™ riktigt slät nämligen. Det blir dock en del damm med denna metod, så tänk på att ta bort dammet innan du börjar att vaxa.

Vill du ha en ÄNNU slätare yta så rekommenderar vi att du kanske överväger sprutlackering istället för att försöka måla för hand. Det går jättebra att sprutmåla med Chalk Paint™ (många i USA sprutmålar med Chalk Paint™), men vi har själva aldrig provat detta. Så vi resonerar så här: har du ingen vana av att sprutmåla blir det nog bäst att lämna möbeln vidare till en proffs-lackerare istället.

 

Fråga 6: När jag målar ser jag att det kommer en gulaktig (eller rosaaktig) kulör genom från ytan under. Vad händer?

Det som händer är att ytan under släpper ifrån sig en missfärgning (en sk. "blödning"). Det kan hända om t ex ytan som du målar på inte var förseglad ordentligt tidigare, t ex om ytan är gjord av vissa avlutade träsorter eller om det ligger en oförseglad vattenlöslig bets under. "Blödning" inträffar när du målar direkt på ytan med en vattenbaserad färg som Chalk Paint™.

Så hur stoppar du "blödning"?
Du målar ett lager schellack. Ibland krävs två lager schellack (det berör dels på hur tjockt du målar dina lager och dels på hur effektiv schellacksorten är). När schellacken har torkat fortsätter du att måla med Chalk Paint™ som vanligt.

En följdfråga om detta blir, ska jag måla med schellack på alla ytor då, bara i fall om?
Vårt svar är definitivt nej. Det kan vara svårt (läs: omöjligt) att i förväg avgöra om en yta kommer att "blöda" eller inte, men det är tokigt (om inte tidskrävande) att måla ett eller flera lager schellack helt i onödan.


På Storegården och även vi på GRETRO målar alltid på någon fläck på möbeln, efter att vi rengjort den, men innan vi sätter igång med själva målningen på riktigt. Efter någon minut, oftast snabbare, ser du om ytan börjar ”blöda". Det blir en missfärgning direkt. Får du missfärgningen vet du att du ska måla med schellack, innan du sätter igång med Chalk Paint™.


Får du ingen "blödning" kan du hoppa över schellacken. En sak till: skulle det mot all förmodan "blöda" igenom när du redan har påbörjat målningen på ett lite större parti på din möbel, sluta då att måla med Chalk Paint™ ta schellack över det hela (går jättebra att måla med schellack över Chalk Paint™) och när schellacken torkat fortsätta med Chalk Paint™ igen. Bli inte stressad av "blödning". Det blöder igenom på få möbler och om skulle ske är det superlätt att stoppa!

OBS! Vi rekommenderar inte att du målar med Chalk Paint™ på inoljade möbler eller oljiga träslag (t ex teak och andra tropiska träslag). Vattenbaserad färg är inte lämplig på oljiga underlag då oljan "blöder" igenom. Chalk Paint™ är vattenbaserad. Dock har vi kunder som har haft bra erfarenheter av att måla med schellack på tidigare inoljade (men nu ganska torra) underlag/möbler. De verkar ha lyckats "stoppa" oljan att tränga upp och missfärga ytan eller stöta bort färgen. Men detta är ingenting som vi som återförsäljare kan garantera kommer att fungera varje gång. Det KAN fungera bra, men det kan också hända att färgen lossnar, antingen när du målar eller när du vaxar - just därför att oljan tränger upp och stötar bort det du har lagt ovanpå.

 

Fråga 7: Hur vaxar jag?

 • Tänk på hur du gör när du smörjer in dina händer med handkräm. Du tar en lagom stor klick av kräm och masserar in den i huden. Därefter torkar du bort den överflödiga krämen, eller hur? Vaxning går till på liknande sätt!

 • Vi föreslår att du börja vaxa med en ren, luddfri trasa. Vaxborstar är underbara, men till en början tycker vi att det är en bra idé att använda en trasa. Vi på GRETRO använder en svamp t ex Scotch Brite, den mjuka sidan.

 • Ta en klick vax, som är ungefär lika stor som en gammal fem-krona. Börja på ett hörn av ytan som ska vaxas och massera in vaxet på en yta som är ca. 35cm x 35cm. Cirkelrörelser är bra, men absolut inte nödvändigt. Det viktiga är att vaxet masseras in/ner från olika vinklar in i "porerna" på färglagret. Vi använder uttrycket "massera" därför att vaxet ska tryckas ner på ytan, men ta inte i för hårt. Det är inte styrketräning du håller på med utan mjuka rörelser.

 • Nu är det dags att torka bort överflödigt vax från området du vaxat. Lättast är nog att använda en luddfri trasa tänk på att använda en fast, men inte en stenhård hand. Hur vet jag att det är "lagom" mycket vax kvar? Testa att dra ett finger på den vaxade ytan, efter att du har tagit bort överflödet. Finns det ett flottigt märke? Om det finns det behöver du ta bort lite mer vax. Fortsätt sedan på samma sätt, område för område över hela ytan och hela möbeln tills dess att du har vaxat allt.

 • Vaxar du en yta som kommer att behöva stå emot tyngre bruk rekommenderar vi att du applicera flera lager vax. Låt varje lager härda minst 24 timmar innan du applicerar ett nytt lager så vaxet hinner torka och påbörja sin härdning. 

 • När du har vaxat färdigt (ett eller flera lager) ska du INTE polera direkt. Gör du det tar du bort vax som vi vill ha kvar för att skydda möbeln. Så låt det sista lagret torka t ex över natten. Nu kan du polera upp till önskad blankhet.

 • Vill du ha ytan super-super-blank kan vi även tipsa om ett gammalt "lumpen trick"...hur soldater fick sina skor att bli extremt blanka...ta då en nylonstrumpa till sista poleringen. Det blir verkligt otroligt blankt.

 • Vill du istället ha en mattare yta på din möbel? Då låter du bli att polera överhuvudtaget. Låt ytan torka/härda lite bara, innan du tar möbeln/objektet i bruk.

 • Tänk också på att hantera din nyvaxade möbel lite varsamt första tiden tills vaxet blir hårdare och hårdare med tiden. Det kan ta upp till en månad innan det uppnår maximal hårdhet. Blir ytan repig i efterhand kan du bara "bättra på" med lite Clear Wax på en trasa. 

 

Fråga 8: Ett vattenglas lämnade en ring på mitt vaxade bord. Vad ska jag göra?

Annies vax är vattenavvisande, men inte vattentätt. Därför ska spill torkas upp så snart som möjligt. Om spill finns kvar på ytan, kan fukten tränga igenom vaxlagret och lämna ett märke. Dessa märken försvinner vanligtvis när fukten avdunstar, men om de inte gör det kan du använda lite mer Clear Wax på en mjuk trasa för att gnugga ut märket. Försvinner det ändå inte (rätt så ovanligt) kan du låta fläcken torka och sedan slipa lätt med slippapper (bara vaxet, inte färgen under). Ta bort ev. slipdamm och applicera lite Clear Wax igen. Färdigt!

 

Fråga 9: Hur tar jag bäst hand om mina målade möbler?

För att rengöra märken eller fläckar, använd en lätt fuktig trasa med lite mild tvål. Med mer envisare fläckar kan du använda en Scotch Brite (dvs. skrubbsidan på en disksvamp). Gör rent med diskmedel och vatten, sedan enbart rent vatten.

 • Vissa märken på den vaxade ytan kan oftast avlägsnas bara med lite Clear Wax på en trasa.
 • Använd alltid underlägg för att skydda dina målade och vaxade ytor.
 • Håll dina målade möbler borta från extrema temperaturer, temperaturväxlingar eller fuktighet. Låt inte vattenspill bli stående på en målad/vaxad yta.
 • Använd inte starka rengöringsmedel på målade/vaxade ytor.
 • Använd inte möbelpolish på målade/vaxade ytor.
 • Vax löses upp av alkohol, så vaxade ytor är inte lämpligt som avslutning på barer där alkoholspill kan förekomma.

 

Fråga 10: Är det säkert att måla barnsängar med Chalk Paint™ och Annie Sloan Chalk Paint™ Wax?

Definitivt! Både Chalk Paint™ och Chalk Paint™ Wax är säkra att använda på möbler som är avsedda för barn och bäbisar. Innan du tar möbeln/objektet i bruk ska du låta vaxet härda i minst 14 dagar. Chalk Paint™ och Chalk Paint™ Wax har testats i självständiga laboratorium och certifierats som Toy Safe enligt strikta europeiska föreskrifter (BS EN 71-3: 2013).Annie Sloan bryr sig om din hälsa. Fast att det inte finns några skadliga ingredienser i Chalk Paint™ Wax, rekommenderar vi ändå att gravida kvinnor låter någon annan vaxa.