FAQ Annie Sloan

Annie Sloans produktsortiment på GRETRO

Annie Sloan utvecklade sin berömda dekorativa färg Chalk Paint ™, förmer än 30 år sedan. Den var ett resultat av hennes frustration och behov av en allsidig färg som skulle ha många användningsområden. Den revolutionerade världen för alla, från nybörjare till proffs. Hon kallade färgen Chalk Paint ™ på grund av dess vackra, sammetslena och matta finish.

Miljövänlig färg

Chalk Paint™ från Annie Sloan är miljövänlig (giftfri, bly- och luktfri). Färgen uppfyller kraven för målning av barnmöbler och kan användas av allergiker. "Toy Safe" enligt EU:s standard (BS EN 71-3:2013). Den innehåller extremt lågflyktiga organiska föreningar (VOC) och har ingen lukt. Du kan måla i ditt hem utan att få ovälkommen färglukt.

 ”En av de stora fördelarna med min färg är antalet olika sätt den går att använda på - det är inte en endimensionell färg, du kan använda den till att måla tjockt, tunt, betsat eller att göra ytan krackelerad, stöpplad, förgylld, marmorerad och mycket mer”, Annie Sloan

Inga förberedelser

Chalk Paint ™ är mycket lätt att arbeta med. Det krävs sällan några förberedelser, såsom slipning eller grundning, och den kan användas inom- eller utomhus på nästan vilken yta som helst från trä till metall och tyg/plast till terrakotta. Färgen kan förnya gamla möbler, väggar, tak och golv med lätthet. Det är enkelt, roligt och ger fantastiska resultat.


"Det finns inget behov av tröttsam grundning och slipning du kan komma direkt till det roliga, att måla! ” - Annie Sloan

 

Kulörerna

Med en färgpalett inspirerad av 1700- och 1900-talets inredning och design kan du också blanda färgerna tillsammans för att utöka paletten eller tillsätta lite vatten för att göra den till en bets. Alla Annie Sloans produkter är vattenbaserade och går att blanda med varandra, vilket innebär att du kan blanda färgen Chalk Paint ™ med både vax- och lackprodukterna.

 

Vaxprodukter ger hållbar yta

Annie Sloan Soft Wax är den perfekta parhästen för Chalk Paint ™. Soft Wax kombinerar två av de renaste och svåraste naturliga vaxerna som finns tillgängliga carnauba vax och bivax. Vaxprodukterna består av Soft Wax, White Wax, Dark Wax och Black Wax. Du kan få fler färger genom att blanda dem med alla Chalk Paint ™ färgerna.

Vaxprodukterna hjälper till att härda ytan efter det att du har målat färdigt. Den är vattenavvisande och ger ytan bra hållbarhet och en vacker mjuk finish på målade möbler och väggar. Du kan enkelt applicera ett eller två lager av Soft Wax med en borste eller trasa. Konsistensen är som mjukt margarin och har väldigt lite lukt. Clear Soft Wax är helt genomskinlig. Vi rekommenderar att du allra först använder genomskinlig Clear Wax på din målade yta innan du använder de färgade vaxprodukterna.

 

Väggfärgerna

Alla Wall Paint kulörer finns i 2,5 liters hinkar eller som 100 ml provburkar, perfekta när du vill se hur kulören ser ut hos dig. Väggfärgen är mycket pigmentrik, precis som Chalk Paint™, det ger en levande yta som skiftar efter ljus och skugga. Ytan är matt och elegant med en lyxig känsla men ändå tålig. Den är avtorkbar och passar därför i kök, hallar och barnrum, ja överallt där man vill ha en tjusig OCH tålig vägg. Väggfärgen kan rollas eller penslas på. Den kan bli helt slät och fin eller så gör du en flammig "betongvägg". Väggfärgen behöver ingen efterbehandling, torktiden är cirka 40 minuter så du kan snabbt och lätt förändra ett rum.

 

Chalk Paint Satin Paint

Satin Paint från Annie Sloan består av ett nytt färgsortiment som kompletterar hennes nylanserade sortiment av väggfärg (2022). Annie Sloan Satin Paint är ett perfekt komplement till Annie Sloans andra produkter och ger kunderna ett heltäckande sortiment för hela hemmet.  Utbudet består av 14 färger, som alla har handplockats från det traditionella sortimentet av Chalk Paint och från den nya Wall Paint paletten. De 14 färgerna kompletterar väggfärgssortimentet så att du kan planera hela målningen av hemmet. Satin färgen har en ny formula som gör att penselmärkena "jämnas ut", vilket gör detta till den perfekta färgen för dig som vill uppnå en jämn, finish utan att behöva grunda, vaxa eller lacka. Annie Sloans forskning tyder på att detta är vad många ”DIY”- personer och de som första gången vill börja måla, letar efter.

 

Lackprodukterna

Annie Sloan, lackprodukter, Chalk Paint™ Laquer finns i två olika finish, Gloss (blank) eller Matt. Gloss har glans men är inte högblank. Lacken kan appliceras med pensel, roller eller färgspruta. De är vattenbaserade och kan användas både inom- och utomhus. Denna nya och förbättrade vattenbaserade polyakryllack ger en slitstark yta med inbyggt UV-skydd och blir inte gul över tiden. Varken färgen eller lacken missfärgas eller bleknar av solljus.

 

Craqueleur-produkten för krackelering

Annie Sloans unika Craqueleur är en tvådelad applikation, och består av två burkar med två olika vätskor. Användningen av de två komponenterna ger ett äkta krackelerat utseende. Steg 1 är basen, en tunn vätska, som du stryker ovanpå din målade yta. Med steg 2 kan du själv bestämma graden av krackelering, dvs sprickorna, ju tunnare du applicerar vätskan, desto mindre sprickor. Om du vill kan du sedan markera sprickorna genom att använda Annie Sloans vaxprodukter t ex Dark Soft Wax eller Black.

 

Annie Sloan Decoupage Lim

Annie Sloan Decoupage Lim är vattenbaserad, snabbtorkande och bygger upp ett hållbart lager mycket snabbt. För ett snabbt och vackert resultat kan du använda den som lim för att klistra eller överföra ett lasertryck eller en fotokopierad bild direkt på en yta. ”Limmet” är lätt att applicera och ger en vacker, slät och matt yta.

 

Förgyllning med Gold Size

Size är ett gammalt engelskt ord för lim. Annie Sloan Gold Size är vattenbaserad och har fördelen att den förblir klibbig när den är torr, så den passar perfekt för att applicera antingen bronspulver eller guldmetallblad snabbt och lätt.

 

Penslar med äkta borst

Förutom att vara perfekta att måla med så är Annie Sloan's ovala penslar utmärkta att applicera Soft Wax med. Dessa penslar är särskilt bra för att få struktur på ytan och dessutom är de bekväma och enkla att arbeta med. Använd platta penslar för en jämn look eller en pensel med kraftig borst för att få en mer strukturerad gammalmodig stil.

 

Annie Sloan Work Book

Detta är en spiralbunden skissbok som går att använda som en arbetsbok, med plats för dina tankar och att leka med olika former, färger och mönster. I praktiska fickor förvarar du klipp och tygprover. Du kan experimentera med olika stilar och hitta din personliga och unika stil.

Det finns fler intressanta böcker och praktiska guider så att du kan arbeta med de olika färg-, vax- och lacktekniker som Annie och medförfattarens och son, Felix Sloan, har arbetet fram.

 

 Pia Jansäter är kursledare och återförsäljare av Chalk Paint™. Hon är utbildad i de officiella metoderna, skapade av Annie Sloan. Fler specifika kurser som effekttekniker t ex att måla rost, betong, drivved mm. finns också. Likaså inredningskurser med utgångspunkt i att använda Annie Sloans färger. Vi har också renoveringskurs för dig som vill ta vara på möbler samtidigt som du gör både planeten och plånboken en tjänst. Vi kan också måla dina möbler.

 

GRETRO säljer Chalk Paint från Annie Sloan på Roslins väg 14 i Malmö