Renovering

Möbelmålning på uppdrag

Behöver du hjälp med att måla om en möbel?

Från idé till genomtänkt inredning med kreativa lösningar lyssnar vi på dina behov och önskemål.

Vi erbjuder ommålning för hand av både gamla och nyare trämöbler med den miljövänliga färgen Chalk Paint från Annie Sloan.

Med Chalk Paint kan vi få fram olika beläggningar som krackelering, sammetslent ytskikt, matt eller blankt, och varierande stilar som chabby chic, industrilook på möbeln eller vad du önskar. Vi kan även erbjuda dekorations- och antikmålning med schabloner eller decopage.

Färgval och stil

Tillsammans väljer vi kulör eller mixar fram exakt den nyans du vill ha så att den passar in hos dig. Pia Jansäter kan hjälpa dig att hitta din unika stil och kulör oavsett om det handlar om färgen på en möbel eller ett helt hem eller ett kontor. 

Med öga för olika stilar och tidsperioder ger vi ditt hem den rätta känslan. Alltid med miljötänk, återanvändning och hållbarhet som tre ledord.

Du har också möjlighet att själv lära dig måla dina möbler och kan lätt hitta en workshop som kan passa dig hos GRETRO.

Kolla länken här till Workshops

Få ett kostnadsförslag

 • Kontakta oss via mail eller telefon
 • Skicka foton

För att vi snabbt ska kunna hjälpa dig och ta fram ett kostnadsförslag är vi tacksamma om du kontaktar oss. Därefter kontaktar vi dig för en diskussion.

Kontakta Pia Jansäter, på 0709-83 77 80 eller skicka mail till info@gretro.se

 


Möbelrenovering på uppdrag

Behöver du hjälp med att renovera och/eller klä om din möbel?

GRETRO ger svunna tiders möbler nytt liv. Alla möbler som vi köper och säljer i vår butik och e-shop har renoverats och fräschats upp.

De flesta möbler behöver en enkel uppfräschning för att bli som nya igen. Vi sätter miljötänkandet i fokus och hjälper dig att återställa en möbel i brukbart skick.

Vi erbjuder dig hjälp med följande

 1. Rengöring, slipning och putsning av bland annat ytor på bord och byråer som har fläckar och rispor.
 2. Snickeriarbeten bland annat limning av rickiga och trasiga ben och stolar och annat träarbete.
 3. Uppfräschning och förnyelse av dina möbler genom att sätta t ex nya knoppar, beslag, eller ben på möbeln.
 4. Målning av möbler med den miljövänliga färgen Chalk Paint från Annie Sloan.
 5. Tapetsering av möbler med ny klädsel, dock ej stora soffor.
 6. Tillverkning av lampskärmar och förnyelse av gamla lampskärmar och/eller lampfötter med nytt tyg eller målning av gammal.

På grund av utrymmesbrist åtar vi oss inte att klä om stora möbler som t ex soffor. Möbelrestaurering för att återställa antika möbler i originalskick med t ex shellack gör vi inte. Vi åtar oss heller inte läderarbeten.

 Du har också möjlighet att själv lära dig ta hand om dina möbler och kan lätt hitta en workshop eller kurs som kan passa dig hos GRETRO.

 

Kolla länken här till Workshops

Få ett kostnadsförslag

 • Kontakta oss via mail
 • Skicka foton

För att vi snabbt ska kunna hjälpa dig och ta fram ett kostnadsförslag är vi tacksamma om du kontaktar oss. Därefter kontaktar vi dig för en diskussion. Kontakta Pia Jansäter, på 0709-83 77 80 eller skicka mail till info@gretro.se

 

  


Tapetsering/omklädsel på uppdrag

Behöver din stol nytt tyg?

GRETRO utför de flesta uppdrag inom såväl offentlig som privat miljö med undantag för stora möbler som exempelvis soffor då vårt utrymme inte tillåter det. Om du vill lära dig att klä om enklare saker så erbjuder GRETRO renoveringskurser.

Hur går det till?

 1. Kontakta GRETRO genom ett mail och skicka foton på det du vill ha klätt om.
 2. Du får ett grovt kostnadsförslag och kommer med möbeln till GRETRO.
 3. En viktig del av renoveringen av en klädd möbel är att först se över trädetaljerna så att de är hela och rena och inte skadade.
 4. Frågan är om möbeln behöver limmas så att den blir stadigare.
 5. Nästa fråga är om stommen behöver slipas, oljas eller målas.
 6. Därefter sker en genomgång av stoppningen och ett övervägande om den behöver bytas.
 7. Valet av tyg är viktigt och här kan vi brottas med frågorna om möbeln ska hålla för mycket användning under en lång tid framöver eller om du snabbt tröttnar på klädseln och vill ha något mer fräckt som inte behöver vara lika långvarigt.
 8. Så här långt har vi kommit tills GRETRO kan säga ett mer precist pris på tapetseringen av din möbel.
 9. Om vi kommer överens om priset och du införskaffar ett tyg utifrån de mått du fått startar arbetet med att färdigställa din klädda möbel.
 10. Efter utsatt tid är du välkommen att hämta din underbara möbel.

Få ett kostnadsförslag

 • Kontakta oss via mail
 • Skicka foton

För att vi snabbt ska kunna hjälpa dig och ta fram ett kostnadsförslag är vi tacksamma om du kontaktar oss. Därefter kontaktar vi dig för en diskussion.

Kontakta Pia Jansäter, på 0709-83 77 80 eller skicka mail till info@gretro.se

__________________________________________________

Tips om teakmöbler

Teakmöbler som har farit illa ser inte vackra ut. Men släng dem inte, gör något åt skadorna. Det finns betydligt många fler sätt att ta hand om dem än du tror. Trä är ett levande material som behöver mycket omsorg och kärlek.

Tänk på att:

 • teak inte tål för starkt solljus, det gäller alla teakmöbler.
 • de ska helst inte stå mot ett värmeelement.
 • du får inte sätta muggar med varmt innehåll direkt på bordsytan, därför ska du alltid använda ett underlägg.
 • inte tvätta med våt trasa direkt på teakytan. Ta hellre ett varsamt rengöringsmedel. till exempel Fulgentin, läs här nedan om det. GRETRO säljer Fulgentin.

Uppfräschning

Teakmöbler kan enkelt fräschas upp om de inte har för stora skador. Om du har tur kanske du har fått tag i ett soffbord med svart Perstorps yta som går att dra ut där du kan placera varma te- och kaffekoppar. Oftast har ytan torkat ut och behöver ett vårdande medel. Underlaget måste vara ordentligt rengjort innan du kan gnida in det med t ex teakolja. Ett utmärkt rengörings -och polermedel är Fulgentin som vi på GRETRO använder oss av. Det är effektivt, miljövänligt och vårdande, helt tillverkat enligt gammal svensk hantverkstradition sedan 1930-talet.

 

Rengöring

Du måste mycket noga gnida in rengöringsmedlet i träets riktning så att vätskan tränger ner i träets porer och får ett tydligare ytskikt. Torka bort överflödet med en torr, mjuk och ren trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Underhåll ytan några gånger om året. Om träet är mycket torrt kan du behöva teakolja.

 

Små skador

Matrums- och soffbord har oftast ringar eller fläckar.
Vita ringar har oftast uppkommit genom att det kommit vatten på ytan. Prova ett gammalt husmorstrick genom att hälla lite aska på en lättfuktad duk och gnid ordentligt på vattenfläcken. Torka bort askan och olja sedan in möbeln med teakolja för inomhusbruk. Om du inte vill ha den feta ytan tar du istället Fulgentin som snabbt går in i ytan. Ett alternativ kan vara att prova fläckborttagaren ”Ring Remover”, som finns att köpa hos välsorterade färghandlare. Ta därefter ett polermedel som t ex Fulgentin som du kan köpa hos [[insert link here of Fulgetin].

 

Större skador

Mörka och svarta ringar är mycket svårare att få bukt med. De uppstår oftast av att någon har ställt något hett föremål på ytan. Ett massivt träbord går alltid att slipa. Om det är faner måste du vara försiktig eftersom risken är att du slipar igenom faneret. Det går oftast inte att sandpappra bara där skadan är eftersom möbeln då kan bli flammig. I så fall får du försiktigt använda ett extra fint sandpapper över hela ytan. Det bästa är använda en Excenterslipmaskin som minskar risken för repor. Torka möbeln med en fuktig trasa efter slipningen och olja in med teakolja om träet är mycket torrt eller Fulgetin.

 

Vacker patina

Tänk på att teakmöblerna har 40 till 70 år på nacken så antingen får du se skadorna som vacker patina, eller lämna in möbeln till ett proffs. Ett par tre tusen kronor kostar det ta hand om skador. Så dyra är inte vi, och vi älskar att hjälpa er att bli nöjda, samtidigt som vi är snälla mot din plånbok. Allt för att du inte ska slänga dina gamla möbler på soptippen!

Kom in för en offert! Eller ta foto och maila till oss!

Anders Jansäter, 0709837780, info@gretro.se