Pop-up galleriet drog till sig många ivriga och nyfikna konstälskare som trotsade både väder och vind. Det blev lite med tunnsått längre fram under påsken då konstälskaren drog ner på Österlen. Invigningen på Skärtorsdagen uppskattades av de hänförda beundrarna som fick olika vicknigsmumsbitar och Prosecco i glasen.

Färgglatt och abstrakt

- Jag är så glad att jag fick vara den första att ställa ut på GretARTs galleri, berättade huvudutställaren Franziska von Vietinghoff-Riesch, som har deltagit i flera internationella samlingsutställningar.

Franziskas färgglada och abstrakta konst ackompanjerades av lika färgstarka bysantinska ikoner. Sedan 20 år tillbaka har Franziska målat dessa hänförande ikoner. Det började i Moskva och har alltsedan dess blivit ett rogivande målande. Det behövs tid och tålamod för denna konstart som målas med äggtempera och bladguld på trä.

Franziska berättar om ikoner

Ordet ikon kommer från grekiskan och betyder bild. Oftast avbildas t ex Jesus, helgon, jungfru Maria med flera och utgör ett religiöst budskap eller språkrör till Gud. I ortodoxa kyrkor men även i hemmen finns ikoner installerade där människor kan be eller tända ett ljus. Det blir som ett andligt möte och kontemplation framför en ikon. Det är inte konstigt att man faller i djup begrundan med tanke på de vackra bilderna och symbolerna som betyder olika saker.

Pias konst

Kvinnan i pottan eller höganäskruset som blev en hatt på en blomsterkvinna varockså uppskattad. Jag kallar henne Donna Tutti Frutti. Hon blev till när alla canvasdukar var slut och jag hade ett stilleben på en kruka med två äpplen. Jag vände upp och ner på motivet, det blev en hatt och därinunder målade jag en kvinna, omgiven av blommor. Balettdansösen som tackar för sig fick mest uppskattning men var redan reserverad.

- Pias Monumentalmålningarna är fantastiska", tyckte Franziska och många höll med henne. 

Dessutom fick vi besök av en del andra konstnärer som gärna vill hänga med oss.

Nästa tillfälle blir sista helgen i maj.

Den gången håller vi pop-up galleriet GretART öppet en hel vecka för att ge fler konstälskare möjlighet att drömma sig bort.

Håll ögon och öron öppna för att se när vi slår upp portarna på GRETRO för GretART!

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.