Måla en tygsoffa med Chalk Paint™?

Ja, det går utmärkt att måla på tyg och möbler som har hård stoppning. Om soffan eller stolen har bolster som är mjukt t ex fjäderfyllning finns det dock risk att färgen kan spricka när du sitter i möbeln, därför avråder jag dig att måla alltför mjukt stoppade plymåer.

 1. För det första ska möbeln ha hård stoppning.
 2. För det andra måste tyget vara av naturmaterial så att tyget suger åt sig färgen ordentligt, annars är risken att färgen ”lägger sig” utanpå.
 3. För det tredje måste du blanda ut färgen med vatten så att det "träcker", sugs in i materialet.

Min första stolklädsel som jag målade sprack därför att jag inte spädde ut färgen och den hade lagt sig för tjock. Dessutom användve jag inte flytande vax. Många tycker det är vackert med patina men på den här stolen passade det inte.

Här ger jag dig några råd hur jag målade om min dotters rokokosoffa som hade en fast och fin stoppning men med tråkigt 80-talstyg.

Du gör så här steg för steg...

 • Börja med att omsorgsfullt dammsuga möbeln och ta bort eventuella fläckar.
 • Fukta tyget med en pensel eller använd helst en blomspruta, vilket jag gjorde. Möbeln ska inte vara totalt genomvåt, bara genomfuktig.
 • Späd färgen med vatten. Prova dig fram, vilka proportioner du behöver för att få rätt färg och konsistens. Jag tog 50/50, hälften färg och hälften vatten.
 • Blanda färg och vatten i en stor hink eller balja. Liksom annars när du målar med Chalk Paint, måste du blanda ordentligt och röra regelbundet, så att inte färgämnena ligger kvar på botten.
 • Bestryk möbeln med en fast pensel. Jag tycker att Annie Sloans stora naturbortpenslar passar bäst för att måla på tyg.
 • Håll stadigt i penseln och pressa in färgen i tyget. Bearbeta tyget i olika riktningar för att få ett bra resultat, först åt ena hållet, sedan åt andra hållet och sedan upp och ner.
 • Chalk Paint™ torkar snabbt och om du ser att du har missat färg på vissa ställen eller det ser ojämnt ut, ska du justera detta vid andra målningen. Om du går tillbaka nu kan du få en skrovlig och ojämn yta. 
 • Låt torka minst 1 dygn, vilket är bra i de flesta fall, även för andra ytor.
 • Måla nästa lager färg, som också är utspädd.
 • Låt torka i 1 dygn igen.
 • Måla ev. en tredje gång om färgen inte har täckt tillräckligt. Ha fortfarande färgen utspädd. Jag målade 3 gånger.
 • Innan du vaxar kan du slippa lätt på det färgade tyget för att få en mjuk yta. Jag vaxade rokokosoffan två gånger. Med vax blir tyget läderartat och du får en tålig yta. Jag värmde vaxet i vattenbad vilket gjorde att vaxet smidigt gick in i tyget. Bäst arbetar du in vaxet med Annie Sloans vaxborste.
 • Låt torka länge.

Vi lät soffan stå i en månad för att vara säkra på att den svarta sitsen inte skulle färga av sig på ljusa kläder. Efter 2,5 år ser den fortfarande jättefin ut och har inte färgat av sig och inte spruckit.

Lycka till!
Ring mig gärna om du har frågor: Pia Jansäter 0709 83 77 80, eller maila info@gretro.se