När du är nöjd med din Chalk Paint-målade yta (jag väntar ca 1 dygn) lägger du på vaxet för att ”försegla” färgen. Detta gör du antingen med en av Annies härliga penslar eller så kan du använda en tygtrasa, en Scotch Brite som du har hemma eller gamla t-tröjor eller lakan.

Jag föredrar Annie Sloans vaxpenslar, den stora för stora ytor så klart, och den mindre penseln för små ytor. Det är stadiga penslar som är ergonomiskt utformade, nästan som borstar, som gör att du kommer ner med vaxet i färgens struktur och speciellt om du ska vaxa på tyg. De är lite dyra, men är verkligen en hjälp när du lägger på vax. Om du sköter dem håller de mycket länge.

Steg för steg hur du lägger på vax:

 • Ta vax ur vaxburken med penseln, tyget eller svampen. För ut det med lätt rörelse över en liten yta i taget, sprid vaxet tunt.
 • Tänk ”handkräm” när du ska smörja vaxet på ditt alster. Det ska vara ett tunt lager och du ska inte bli kladdig när du stryker med handen efteråt.
 • Ha en dammfri trasa i ena handen och torka direkt upp det korniga överskottet.
 • Ta hela tiden bort överflödet. Jobba i mindre partier åt gången och var inte allt för hård på handen (vaxapplicering ska vara som att ”massera” in vaxet på ytan).
 • Bearbeta den vaxade ytan tills trasan glider lätt, du ska inte "fastna" med handen eller trasan. Arbetar du med för stor yta åt gången är risken att vaxet torkar innan du hinner få bort överskottet.
 • Granska hela den vaxade ytan. Har du fått ner vaxet i strukturen?
  Om du missat syns det som ljusare torra fläckar.
 • ​Gå över en gång till på samma sätt och tryck nu ner vaxet där du ser att du kanske inte kom åt första gången. Ha fortfarande trasan i andra handen och torka bort överskott.
 • Arbeta med vaxpenseln tills den är "tom" på vax. Avsluta med att känna med trasa eller hand att ytan är "hal" och du inte "fastnar".
 • Polera ska du göra senare, efter ca 24 timmar. Om du polerar vaxet för tidigt, innan lösningsmedlet helt har försvunnit, kommer du att skala av vaxet från ytan. Detta är anledningen till att en dåligt vaxad yta verkar ha blanka och matta områden. Om du vill ha en polerad yta men däremot väntar för länge innan du polerar känns de trögt att putsa. Då är det bäst att lägga på ett lager till som mjukar upp det hårda vaxlagret och du fortsätter som du hade velat ha det från början.
 • Den vaxade ytan, poleras till önskad blankhet. Lätt polering ger en satinglans; medan mer polering ger en högre lyster eller till och med glans.
 • Vill du ha ännu mer lyster kan du polera dagen efter, med trasa eller fiberduk
 • Vill du istället ha en mattare yta är det bara att låta bli att polera. Ytan har fått ett skydd och får gärna behålla den läckra matta looken istället.
 • Den vaxade ytan blir vattenavstötande men inte "vattensäker". Torka upp vattendroppar och annat spill med en gång.
 • Vänta gärna någon dag med att sätta tyngre saker på det du vaxat.
 • Köksluckor rekommenderas att vaxas två till tre gånger.
 • Det som ska stå utomhus ska INTE vaxas, vaxet riskerar att stänga in fukt och väta.
 • Varken Soft Wax eller Laquer rekommenderas för badrum där de utsätts för vatten.

Fördelar med att använda vax på det du målat med Chalk Paint™.:

 • Vaxet "förseglar" färgen, och gör den målade ytan mer tålig och lättare att hålla ren.
 • Vaxet tar också fram skönheten och strukturen i färgen och ger djup och lyster.
 • Ett lager vax räcker oftast. På bordsytor tar du 2 lager eller bättrar på efter en tid om det skulle behövas.
 • Det viktigaste är att komma ihåg att det ska vara tunna lager av vax.
 • Att slipa före eller efter vaxning är lite av en smaksak. Vill man "få ner" en yta och få den slät och fin är det bäst att slipa innan vaxning. Det är lätt att slipa ner färgen.
 • Var lätt på handen och ta lite i taget om du vill skapa en "shabby look". Det är fint att lägga en annan färg under där man vet att man vill slipa, mörkt under ljus kulör eller tvärtom...
 • Du kan dessutom blanda färg i vaxet för att få fram effekter på ditt underlag. Alla Annies produkter går att blanda och mix.

Tips & trix

Kan jag använda min möbel direkt efter att jag vaxat den?
Låt den vaxade ytan stå över natten – då vet du att vaxet börjat härda. Polera sedan upp vaxet med t.ex. en grövre trasa, t ex linneduk. Ju mer du polerar desto mer glans får du.

Efter poleringen kan du använda din möbel, men tänk på att vara lite varsam de första dagarna (använd alltid bordsunderlägg till exempel) då vaxet fortfarande håller på att härdas. Det kan dröja upp till 30 dagar innan vaxet har uppnått dess maximala hårdhet.

När jag applicerar vax på en yta som är målad, men som tidigare var högblankt, lyfter färgen här och var på kanterna. Vad gör jag för att undvika detta?
Ju blankare underlag du har målat på desto längre tid bör du vänta med vaxningen så att färgen även hinner härda något. På mera porösa underlag kan du vaxa så fort färgen känns torr, men på högblanka ytor, där färgen torkar endast ”ovanifrån” rekommenderar vi att du låter färgen härda i minst ett dygn innan du applicerar vax.

Vissa, nya IKEA möbler (som har blivit silikon-behandlade) och även gamla köksluckor behöver man rengöra med lite starkare medel. Använd då t.ex. T-röd eller lacknafta för att ta bort ingrodda fettfläckar på köksluckorna. För IKEA möbler tar du bort silikonytan med T-röd.

Är vaxet farligt, måste jag stå ute för att lägga på vaxet?
Nej, vaxet är inte farligt och du behöver inte stå utomhus för att vaxa men du ska alltid vaxa i ett väl ventilerat utrymme (vädra – öppna fönstren – osv).
Både Chalk Paint™ och Annie Sloan soft wax (clear, white, black och dark) är testade och godkända enligt strikta EU tester för att uppfylla standarden för bruk på objekt som barn använder. Detta innebär att du kan måla t.ex. en spjälsäng eller en barnstol utan att vara orolig (vaxet är godkänt enligt EU standard BS EN 71-3:2013 Toy Safe).
När vaxet har torkat har lösningsmedlet som det innehåller (som gör vaxet mjukt) avdunstat och finns inte längre kvar i vaxet. Det torra vaxet är klassificerat som både leksaks- och matsäker.

Dock avråder vi att gravida kvinnor själva applicerar vax.
När man är gravid så avråds man från att göra mycket, tyvärr, och det gäller även användning av soft wax. Det är nog den (om än så liten) risk som inhalationen av lösningsmedlet i vaxet medför som spökar här. Man får be om hjälp med vaxningsmomentet helt enkelt. När vaxet har torkat är det naturligtvis ofarligt för gravida kvinnor.

Jag har fått en ful fettfläck av smör på mitt målade och vaxade matbord. Hur kan jag åtgärda detta?
Slipa på den med lite sandpapper, ta bort färgdammet med en trasa och vaxa sedan om på nytt igen. Skulle detta mot förmodan inte hjälpa kan du rengöra fläcken med lite sprit (t-röd eller lacknafta) precis på fläckområdet för att ta bort fläcken. Var noggrann med att bara ta spriten/naftan på just området där fläcken finns då vaxet löses upp av denna behandling och man vill inte förstora hela ytan. Tänk hur man brukar göra när man tar bort nagellack. Ungefär samma teknik gäller även här. Därefter vaxar du om igen.

Jag ställde en kopp med hett te på mitt bord som jag har målat och vaxat. Nu finns det en rund ring där. Vad kan jag göra åt detta?
Det som hänt är att vaxet har smält p.g.a av den heta koppen. Det du gör nu är att slipa lite med ett sandpapper på märket, ta bort färgdammet med en trasa och lägg därefter på nytt vax. Om även färgen gått bort kan du blanda lite av vaxet med den färg du använt på möbeln. Klart!

Lycka till!
Ring mig gärna om du har frågor: Pia Jansäter 0709 83 77 80, eller maila info@gretro.se