När du kommit hem med din burk Chalk Paint™ från Annie Sloan kan du följa dessa råd för att få ett bra resultat. Börja med att njuta av att du slipper tråkigt underarbete som slipning och grundmålning. Allt beror förstås på vilket underlag du ska måla på. Vissa mycket blanka eller sprutmålade ytor kan behöva slipas om det finns sprickor och flagor. Vissa träsorter suger mer färg och andra ”blöder”. Se förarbete nedan.

Vilka förarbeten krävs?

 • Oftast räcker det med att tvätta av det du ska måla med diskmedel/såpa och vatten. Avsluta med rent vatten så inget diskmedel finns kvar. Vi rekommenderar att du tvättar med en sk. ”scotch brite” tvättsvamp, dvs. den ruggiga sidan på en tvättsvamp.
 • Testa alltid någonstans där det inte syns hur underlaget reagerar. Vissa träsorter suger mer färg och andra ”blöder”. Om du har valt mörk färg att måla om med så märks sällan genomblödningen. Om du ska måla med ljus färg kan du först behöva måla med Shellack för att slippa genomblödning. B-I-N är en vit matt shellackbaserad kvist- och isoleringsgrundfärg som kombinerar snabb torktid med bra vidhäftning och täckkraft. Idealisk att använda på nytt eller tidigare målat/lackat trä, gipsskivor, porös tapet och träpaneler.
 • Har du en högblank yta kan du rugga upp ytan lite med sandpapper t ex sprutlackerade möbler eller Ikeamöbler. Färgen måste ”klamra sig” fast. Eller så kan du välja att måla tre gånger så att färgen verkligen täcker.
 • Ev. flagor eller lösa partier på ytan måste också tas bort innan du målar. Lossnar ytan efter målning följer självklart färgen med. Att borsta bort flagnande färgrester med en stålborste kan vara ett bra hjälpmedel till exempel och eventuellt spackel.

Hur målar jag med Chalk Paint?

 1. Skaka burken innan du öppnar den och rör sedan om så att allt pigment blandas ut. Om du tycker att färgen ser tjock ut kan du späda den med vatten eftersom den är vattenbaserad. Blanda färg och vatten i en bunke bredvid. Om du vill ha tjockare färg kan du låta burken stå öppen över natten.
 2. När du börjar måla är det bra om du fokuserar på en begränsad yta i taget eftersom färgen torkar snabbt. Du kan alltså inte gå tillbaka och måla på en yta som börjat torka för då kan det bli kornigt.
 3. Måla ett eller två lager, torktiden är bara ca 45 minuter, så du kan få färdigt ditt jobb snabbt. Har det blivit t.ex. rinn-märken så slipa bara med ett fintkornigt sandpapper och måla i lite med färgen igen.
 4. Jag rekommenderar att det du målat står över natten innan du vaxar.
 5. Vaxet lägger du på med en svamp/scotch brite (mjuka sidan). Jag föredrar Annie Sloans ergonomiska vaxpenslar.
 6. Torka bort överflödigt vax direkt och låt sedan det vaxade stå i ett dygn, minst över natten. Här gäller samma sak som vid målningen, koncentrera dig på en begränsad yta i taget.
 7. När vaxet absorberats ordentligt på ytan kan du låta den vara som den är för att få en mattare finish. Vill du ha en blankare finish så polerar du den vaxade ytan med en ren tygtrasa. Om det är något du vill ändra på så kan du alltid måla med färgen ovanpå vaxet för att sedan vaxa igen.
 8. Tvätta penslarna med varmt vatten och såpa och låt dem helst torka upphängda

Få ett slätare resultat. - Här finns det två sätt du kan prova.

Förslag 1

 • Du kan inför sista strykningen blanda i lite vatten i färgen (bra idé att blanda ut i en separat bunke) för att få en jämn yta. Den tunnare färgen flyter ut och lägger sig mellan penseldragen från första lagret.
 • Använd med fördel en syntetpensel och dra fjärillslätt över ytan med färgen.
 • Avsluta det hela med Clear wax eller lack beroende på vad du ska använda föremålet till.

Förslag 2

 • Du kan också välja att måla med färgen tills du är nöjd.
 • ”Torka av” ytan med ett fint sandpapper när färgen torkat. Man behöver alltså inte SLIPA utan det blir slätt/jämnt nästan på en gång, bara du drar med lätt hand över ytan med slippappret. Annie Sloans slipdynor är perfekta till detta.
 • Avsluta med Clear wax eller lack.

Information om Chalk Paint

Chalk Paint ™ är lösningsmedelsfri, blyfri, luktfri och lämpar sig för alla typer av målning, bl. a. barnleksaker, eftersom den inte innehåller några skadliga ämnen. Annie Sloan Clear vax innehåller lite lösningsmedel, men endast cirka en tredjedel av de nivåer som tillåts. Det rekommenderas att ni låter vaxer torka 5–21 dagar så att vaxet är helt tort då det gäller barnleksaker eller barnmöbler, i synnerhet då get gäller saker som möjligen kan sättas i munnen. Chalk Paint, Wall Paint och Clear vax har Toy Safe certificate (BS EN 71-3:2013).

Eftersom färgen andas är den idealisk för ytor och applikationer, där det är viktigt att bibehålla ytornas andning: till exempel för traditionella föremål, gamla hus och på vintern ouppvärmda sommarstugor.

Färgen är lämplig för både inom- och utomhusbruk. Vaxa inte föremål som ska stå ute för att vatten kan kapslas in och göra att föremålet spricker.

Lycka till!

Ring mig gärna om du har frågor: Pia Jansäter 0709 83 77 80, eller maila info@gretro.se