Klädskåpen eller drängaskåpen har blivit på modet igen. På auktioner börjar de bli riktigt dyra. Det är praktiskt med en fristående garderob som man lätt kan flytta mellan rummen och ta med sig till nästa boende. Den här typen av garderober rymmer mycket och är en bra lösning som en extra förvaring till övriga inbyggda garderober. Dessutom kan man hos en glasmästare fåt tillskuret ett spegelglas.

En del kunder har köpt drängaskåp för att ta bort träskivan och sätter dit ett glas för att göra om det till ett vitrinskåp.

Oftast är de i ek och jugendstil med det tidstypiska ”äppledekoren” eller så är de avlutade gamla furuskåp som varit drickamålade.

Vi på GRETRO har stött på många olika varianter. Några har varit och köpt den miljövänliga färgen Annie Sloan Chalk Paint och målat om dem. Vad man måste tänka på är att materialet kan ”blöda” och ge missfärgning om du väljer en ljusnyans som du ska måla på skåpet. Du kan då behöva en spärrgrund. En sådan är Zinsser BIN som blir vit matt och är shellackbaserad spärrgrund som isolerar kvistar och motverkar genomblödningar. Kvisthål och betsat trä kan ge missfärgningar, dock inte så vanligt om du använder en mörk Chalk Paint kulör.

Jag har lagt in en av våra kunders målade drängaskåp som blev mycket fint. Fundera på vilken färg du skulle vilja ha på ditt skåp. Hör av dig om du är intresserad av att måla om någon gammal möber så ger Pia Jansäter dig tips hur du ska gå till väga.

GRETRO har ett omålat  drängaskåp som du hittar här>>

Mail info@gretro.se

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.