Publicerad den 11 kommentarer

Teakmöbler – lättare att ta hand om än du tror

Teakmöbler som har farit illa ser inte vackra. Men släng dem inte, gör något åt skadorna istället. Det finns betydligt många fler sätt att ta hand om dem på än du tror. Trä är ett levande material som behöver omsorg och kärlek.

Tänk på att:

 • teak inte tål för starkt solljus, det gäller alla teakmöbler.
 • de ska helst inte stå mot ett värmeelement.
 • du får inte sätta muggar med varmt innehåll direkt på bordsytan, därför ska du alltid använda ett underlägg.
 • inte tvätta med våt trasa direkt på teakytan. Ta hellre ett varsamt rengöringsmedel. T ex Fulgentin, läs här nedan om det.

Uppfräschning
Teakmöbler kan enkelt fräschas upp om de inte har för stora skador. Om du har tur kanske du har fått tag i ett soffbord med svart Perstorps yta som går att dra ut där du kan placera varma te- och kaffekoppar. Oftast har ytan torkat ut och behöver ett vårdande medel. Underlaget måste vara ordentligt rengjort innan du kan gnida in det med t ex teakolja. Ett utmärkt polermedel är Fulgentin som vi på gRETRO använder oss av. Det är effektivt, miljövänligt och vårdande, helt tillverkat enligt gammal svensk hantverkstradition sedan 1940-talet.

Du måste gnida in polermedlet i träets riktning så att vätskan tränger ner i träets porer och får ett tydligare ytskikt. Torka bort överflödet med en torr, mjuk och ren trasa. Helt torr är inte ytan förrän efter ett par dagar. Underhåll ytan några gånger om året.

Små skador
Matrums- och soffbord har oftast ringar eller fläckar. Prova ett gammalt husmorstrick genom att hälla lite aska på en lättfuktad duk och gnid ordentligt på vattenfläcken. Torka bort askan och olja sedan in möbeln med teakolja för inomhusbruk. Om du inte vill ha den feta ytan tar du istället Fulgentin som snabbt går in i ytan. Ett alternativ kan vara att prova fläckborttagaren ”Ring Remover”, som finns att köpa hos välsorterade färghandlare. ta därefter Fulgentin.

Större skador
Ett massivt träbord går alltid att slipa. Om det är faner måste du vara försiktig eftersom risken är att du sliper igenom ytan. Det går oftast inte att sandpappra bara där skadan är eftersom möbeln då kan bli flammig. I så fall får du försiktigt använda ett extra fint sandpapper över hela ytan. Torka möbeln med en fuktig trasa efter slipningen och olja in med teakolja eller Fulgetin.

Vacker patina
Tänk på att teakmöblerna har 40 till 50 år på nacken så antingen får du se skadorna som vacker patina, eller lämna in möbeln till ett proffs. Ett par tre tusen kronor kostar det ta hand om skador. Så dyra är inte vi, och vi älskar att hjälpa er att bli nöjda, samtidigt som vi är snälla mot din plånbok. Allt för att du inte ska slänga dina gamla möbler på soptippen!

Kom in för en offert!

Anders Jansäter

11 reaktioner på “Teakmöbler – lättare att ta hand om än du tror

 1. Vilka bra råd Anders, tack! 🙂

  1. Tack Linn! Ingen orsak. Blir glad om alla tar hand om sina saker på ett bra sätt.

 2. […] Teakmöbler som har farit illa ser inte vackra, släng dem inte,Teakmöbler som har farit illa ser inte vackra, släng dem inte, gör något åt skadorna istället. Trä är ett levande material som behöver omsorg och kärlek.Visa mer […]

 3. Tack så mycket för att dela sådan proffsig post. Detta är en de mest användbara artikeln för mig. Jag har lärt mig massa tänker i denna webbplats. Jag kommer bokmärke din webbplats och ta feeds dessutom? Jag är nöjd att söka ut många bra information här inom gällande tack för delning. Vänligen hålla slik. Tack igen.

  1. Tack Emmelie!

 4. Matbord teak med utskjutbara två längder på ändarna. Pappret släppt vid i skjutningarna vid sidorna och klistret klibbar. Vart vänder man sig för restaurering?

  1. Hej,
   Du får söka efter möbelrestaurering, möbelrenovering och liknande. finns du i Malmöområdet kan jag kanske hjälpa dig. Bäst är då att börja med att skicka bilder så att jag kan göra en första bedömning av vad som behöver göras.
   Mvh
   Anders
   GRETRO

 5. Hej,
  Du skriver att underlaget måste vara väl rengjort innan man påför teakolja. Hur rengör jag mitt fanerade matbord?
  Jag har använt Ring remover på en vit ring efter ett glas, ringen syns inte längre men området är nu avsevärt ljusare än resten av bordsytan. Vad göra?

  1. Hej,
   När du lägger på teakoljan så kommer det att mörkna, men den kan bli något ljusare än det omkringliggande. Då kan man lägga i lite pigment i oljan, men det är svårt att få det i samma färg som omkring. Börja med oljan och se hur det blir.
   Lycka till!
   Mvh
   Anders
   GRETRO

 6. Tack för mycket för en bra post. Bästa jag hittat och läst.

  Jag försöker hitta hur jag ska få bort fettfläckar på mitt teakskåp. Det är i teakfaner och har fått valnötsoljefläckar.
  Hur blir jag av med det? Skåpet är inte oljat på säkert 60 år. Ska jag olja det med fulgentin? Kommer fläckarna att ”försvinna” då?

 7. Räcker det med bara teakolja eller fulgentin när man slipat en teakmöbel? Känns som de är mer inoljade sen innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *