Publicerad den Lämna en kommentar

Succé med Shibori – testkurs hos GRETRO

Succé blev det när Pia på GRETRO och Manshiya Cherukatt, från butiken Craft India i Malmö, anordnade en testkurs i Shibori. En japansk teknik att vecka tyg och doppa det i färg för att skapa vackra mönster för dukar, kuddfordral, kimono mm. Allt med färgen Chalk Paint från Annie Sloan.

Annie Sloan har naturligtvis provat tekniken med sina Chalk Paint färger och fått ett oerhört bra resultat. Hon har sedan tidigare utarbetat workshops för Shibori och blocktryck. Det bästa med Annie Sloans färger för denna typ av batik är att färgen är helt miljövänlig utan att blanda in kemikalier.

Kulörerna är färgrika och blir mer beständiga om de stryks/torktumlas eller hängs ut i sol och vind eftersom färgen härdar på så sätt. Om man väntar ca 1 månad att tvätta tygstycket härdar det och risken för att blekna vid tvätt minimeras. Tyg med Annie Sloans Chalk Paint bör inte tvättas i mer än 30 grader.

Annie Sloan har naturligtvis provat tekniken med sina Chalk Paint färger och fått ett oerhört bra resultat. Hon har sedan tidigare utarbetat workshops för Shibori och blocktryck. Det bästa med Annie Sloans färger för denna typ av batik är att färgen är helt miljövänlig utan att blanda in kemikalier. Omdömena om kursen var överväldigande och många bra idéer kunde sållas ut från de fyra deltagarna.

  • Introduktionen av olika batiktekniker från hela världen var bra på ca 15 min
  • Genomgång av de 4-5 teknikerna för Shibori och hur vikningen går till var jättebra och sedan hur man doppar tyget
  • Max 5 deltagare annars hinner alla inte få hjälp av de två lärarna
  • Önskemål att deltagarna får tvättklämmor med var färg för att hålla reda på sitt färgade tygstycke
  • Om man vill ha eget tyg att färga går det bra att med sig.
  • Man behöver minst total 3 timmar

Nu finns därför workshops att välja mellan. Så anmäl dig till en härlig och kreativ workshop med Manshiya från Craft India och Pia från GRETRO där du lär dig 4-5 olika tekniker>>

Hur går det till?

Det påminner om batikfärgning men det är den speciella veckningen ”concertina” veckning som utmärker Shibori- tekniken. Det går till så att tyget veckas på olika finurliga sätt. Ibland använder man tvättklämmor, band eller gummiband för att få olika typer av mönster. Det går att jämföra med traditionell batikfärgning där man sparar ut de bitarna som man vill ha i annan färg med hjälp av vax. Här är det bara vikningen eller klämman som man sparar ut en bit tyg.  Vecken, de reserverade delarna, behåller sin ursprungsfärg under infärgningen och bildar sedan mönster i det färdiga tyget.

(Se Annie Sloan Paints Everything, s102: Shibori Lampshade – grundläggande teknik, och Annie Sloan målar allt, s. 112: Vik och bind)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.