Publicerad den 4 kommentarer

Soffan får ny färg – måla med Chalk Paint™

Soffan ser ut som ny efter målningen

Soffan, målad med Chalk Paint™? Ja, det går utmärkt att måla på tyg och möbler som har stoppning. Om soffan eller stolen har bolster som är mjuk t ex fjäderfyllning finns det dock risk att färgen kan spricka när du sitter i möbeln, därför avråder jag dig att måla alltför mjukt stoppade plymåer. För det andra måste tyget vara av naturmaterial så att tyget suger åt sig färgen ordentligt, annars är risken att färgen ”lägger sig” utanpå. För det tredje måste du blanda ut färgen med vatten så att det träcker in i materialet. Min första stolklädsel som jag målade sprack därför att jag inte spädde ut färgen och den hade lagt sig för tjockt ovanpå tyget. Många tycker det är vackert med patina men på den här stolen passade det inte med stora sprickor.

Här ger jag dig några råd hur jag målade om min dotters rokokosoffa som hade en fast och fin stoppning men med tyg från 80-talet. Jag täckte mahognyträet eftersom min dotter valde kulören Graphite till tyget.

Du gör så här steg för steg…

 • Börja med att omsorgsfullt dammsuga möbeln.
 • Fukta tyget med en pensel eller använd helst en blomspruta, vilket jag gjorde. Möbeln ska inte vara totalt genomvåt, bara genomfuktig.
 • Späd färgen med vatten. Prova dig fram vilka proportioner du behöver för att få rätt färg och konsistens. Jag tog 50/50, hälften färg och hälften vatten. Blanda färg och vatten i en stor hink eller balja. Liksom annars när du målar med Chalk Paint, måste du blanda ordentligt och röra regelbundet, så att inte färgämnena lägger kvar på botten.
 • Bestryk möbeln med en fast pensel. Jag tycker att Annie Sloans stora naturbortpenslar passar bäst för att måla på tyg.
 • Håll stadigt i penseln och pressa in färgen i tyget. Bearbeta tyget i olika riktningar för att få ett bra resultat, först åt ena hållet, sedan åt andra hållet och sedan upp och ner.
 • Chalk Paint™ torkar snabbt och om du ser att det är ojämnt, ska du justera detta vid andra målningen. Om du går tillbaka nu kan du få en skrovlig och ojämn yta.
 • Låt torka minst 1 dygn, vilket är bra i de flesta fall, även för andra ytor.
 • Måla nästa lager färg, som också är utspädd.
 • Låt torka i 1 dygn igen.
 • Måla ev. en tredje gång om färgen inte har täckt tillräckligt. Ha fortfarande färgen utspädd. Jag målade 3 gånger.
 • Jag vaxade rokokosoffan två gånger. Med vax blir tyget läderartat och du får en tålig yta.
  En gång med Clear Wax och en gång med Dark Wax. Jag värmde vaxet i vattenbad vilket gjorde att vaxet smidigt gick in i tyget.
 • Låt torka länge.
 • Glöm inte att tvätta dina penslar i tvålvatten eller såpa så att du kan använda den länge.

Vi lät soffan stå i en månad för att vara säkra på att sitsen inte skulle färga av sig på ljusa kläder. Efter 1,5 år ser den fortfarande jättefin ut och har inte färgat av sig och inte spruckit.

Lycka till!
Ring mig gärna om du har frågor: Pia Jansäter 0709 83 77 80, eller maila info@gretro.se

 

4 reaktioner på “Soffan får ny färg – måla med Chalk Paint™

 1. Vad är det för vax du använder?

  1. Hej Emelie, jag använde två olika vaxprodukter från Annie Sloans färgsortiment. När färgen hade torkat använde jag förts Clear Chalk Paint Wax, 500 ml eftersom det går åt mycket vax när du arbetar in vaxet, som du hittar här via länken där du kan läsa mer: https://gretro.se/produkt/clear-chalk-paint-wax-500-ml-for-att-skydda-din-yta/
   För att fördjupa den svarta färgen, eftersom jag hade använt Graphite, använde jag sedan Black Chalk Paint™ Wax 120 ml, se länken där du kan läsa mer om produkten: https://gretro.se/produkt/black-chalk-paint-wax-120-ml/
   För att få ett bra resultat när du ska förnya och försköna dina möbler bör du alltid använda alla produkter från Annie Sloan eftersom de är anpassade eftr varandra. Om du vill veta mer kan du ringa mig mobil: 0709837780
   Lycka till!
   Färgglada hälsningar Pia

 2. Hur mycket färg och vax behöver man köpa till en sådan soffa?

  Mvh Mia

  1. Hej, jag har använt färg och vax ur samma produktserie. Det vill säga från Annie Sloan. Hennes produkter arbetar fint tillsammans. Efter målningen med färgen Graphite Chalk Paint , då jag använde 1 liters burken, använde jag först Clear Wax , 500 ml stor bur, och sedan Black Wax 2 st 120 ml, båda från Annie Sloan. Vi säljer hennes produkter i vår butik GRETRO på Roslins väg 14 i Malmö. Ring mig gärna om du har fler frågor. 0709837780
   Pia på GRETRO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.