Publicerad den Lämna en kommentar

Nostalgitripp sveper som en våg över hela världen

Nostalgitripp –  en längtan tillbaka hur det var före Corona

Nostalgitripp kan vara lösningen på ensamhetskänslor. Tillhörighet lär vi i dessa Corona-tider uppskatta väldigt högt eftersom vi är så isolerade. Det kan vara svårt att känna gemenskap när vi är tvungna att ta avstånd och hålla distans till dem vi väldigt gärna vill vara nära.

Rapport om behov av gemenskap
När människor känner akut behov av att tillhörighet och gemenskap, eftersträvar de nostalgi, en form av längtan efter hur det var förr, enligt en gammal undersökning i Journal of Consumer Research. Undersökningen verkar högaktuell eftersom den förekommit i artiklar på flera ställen nu i vår 2020. Det är inte ett dugg konstigt i dessa Corona-tider.

Massor med människor slår sig ned framför Tv:n för att se gamla matcher som de egentligen vet resultatet från eller kollar serier som Vänner igen. Tydligen återvänder vi inte bara till gamla Tv-serier utan längtar också efter gamla produkter och varumärken.

Nostalgi fyller ut ett tomrum
Nostalgi blir en form av konfliktlösning när du isoleras och utesluts från att delta i umgänget med andra. Jag går inte in på själva undersökningens upplägg, du kan läsa mer om du klickar på länken här, men helt klart är att den som utesluts från andra börjar längta inte bara efter gamla TV-program från förr utan även t ex livsmedelsprodukter som kakor, chips och annat t ex duschtvål med mera. Tillbakablickandet efter när vi var i en lycklig situation förut, i sällskap med andra, fyller tomrummet och tröstar oss. Vi associerar detta med utmärkande egenskaper i relation till vad vi såg, kände och åt förr.

För GRETRO som sysslar med retromöbler är det mycket intressant och vi undrar om även möbler och inredning kan fylla samma nostalgifunktion – att återuppväcka gemensamhetskänslor och lycka. Vi vet sedan tidigare att inredning har betydelse för hur du mår och din design i hemmet skapar trygghet.

Så välkommen till GRETRO – en butik för en nostalgitripp!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *