Publicerad den Lämna en kommentar

Indiska kvalitetsvaror i ny butik på Stora Nygatan 79

Alla vill idag veta mycket om de produkter de köper, varifrån de kommer, vem som har tillverkat dem och vad de består av. Här är nu en eldsjäl som öppnar en butik med indiskt kvalitetshantverk, hållbarhet, recycling och Fair Trade från Indien. Allt tillverkat under goda sociala förhållanden. Du hittar allt detta i butiken Craft India Sverige.

Eftersom både Manshiya och jag delar samma intressen som Fair Trade, recycling, hållbarhet. miljö mm skriver jag, Pia, om Manskiya här. Manshiya har också valt att måla inredningen med Chalk Paint från Annie Sloan som jag är återförsäljare för.

Manshiya Cherrukatt, en passionerad butiksägare på Craft India Sverige

Det är Manshiya Cherukatt, från Kerala-en välkänd plats i Indien för Ayurveda och kryddor, som kom till Sverige för 3 år sedan. Manshiya har modet att just nu under Corona pandemin öppna en butik – Craft India Sverige – med unik heminredning och med hög kvalitet på sina produkter.

Unika produkter av hög kvalitet och naturmaterial
Manshiya vill möta svenskarnas kvalitetsmedvetenhet med unika produkter från Indien som handvävda mattor, textilier och handsydda överkast och kuddvar. Du kan även hitta recycling av trä för vackra små bord, pallar och bänkar eller plädar tillverkade av använda saris som därmed blir en 100% hållbar produkt.

”De flesta av våra produkter är gjorda av naturligt material som bambu, bomull, jute och till och med knappar som gjorda av kokosnötskal. Allt material ska var biologiskt nedbrytbart. De flesta av våra produkter är mer än 95% handgjorda av skickliga hantverkare. Jag väljer mina tillverkare som följer rättvis handel och de är medlemmar i Fair Trade Forum India. De i sin tur är medlemmar i Fair Trade Organization”, säger Manshiya Cherrukatt, en passionerad butiksägare. Ett exempel är https://www.uravustore.com/

Ambassadör för skickliga kvinnliga hantverkare i Indien
”I Indien har vi massor av oupptäckta kompetenta hantverkare och jag vill vara ambassadör för dessa i västvärlden. Speciellt eftersom de skickligaste hantverkarna är kvinnor. Vissa av de produkter som jag tar in är tillverkade av kvinnor och NGO organisationer stödjer kvinnorna. De har inte har akademisk utbildning men andra

Överkast från butiken Craft India Sverige

färdigheter. Organisationerna är transparenta och arbetarna får bra betalt”, berättar Manshiya.

Bakgrunden till starten av en butik ”Jag studerade ”Internationell migration och etniska relationer” på Malmöuniversitet. Medan jag studerade insåg jag

att svenskar är intresserade av yoga, resor och att många har besökt Indien. De hade ett genuint intresse för saker från Indien. Då tänkte jag att Indiens 25 stater har mycket att presentera här i Sverige. Varje stat i Indien har sin kultur, både vad gäller arkitektur, traditioner och ner till hantverk av keramik, metallarbeten och textilier. Jag tänkte att det var en bra idé att introducera några andra delar av Indien än dem som vanligtvis presenteras här i Sverige”, säger Manshiya.

Bakgrunden till Manshiyas intresse för hantverk
”Jag reste tillsammans med min far till olika delar av Indien redan när jag var 6 eller 7 år. Jag gillade hantverk som terrakotta och hur annorlunda arkitekturen såg ut i de olika delstaterna.

Efter skolan gick jag inte direkt hem utan tittade på hur människor satt och gjorde krukor och mattor för hand. Redan då vaknade mitt intresse av handgjorda produkter. Tyvärr påverkade av industrialismens vinstintressen så försvann mycket av de handgjorda produkterna som var typiska för Indien. Många förlorade sina jobb och var tvungna att hitta andra inkomstkällor. Som tur är börjar handgjorda produkter med genuint hantverk bli populära i många länder, avslutar Manshia som välkomnar till butiken Craft India.

Fakta om Craft India Sverige
Craft India Sverige AB är ett svenskregistrerat bolag som har en butik i Malmö. Vårt mål är att sälja etiskt producerade

Vacker pall från Craft India, Stora Nygatan 79 i Malmö

varor med bra kvalitet tillverkade av biologiskt nedbrytbart material såsom jute, bomull, ull, bambu och återvunnet trä. Våra skickliga hantverkare har använt traditionellt blocktryck, Dorivävning Kandha med flera andra tekniker till de produkter vi säljer. Allt andas en mix av miljömedvetenhet och indiskt genuint hantverk som möter väst.

Vi på Craft India är kräsna och väldigt noga med vilka leverantörer vi väljer. Vi kontrollerar alltid på plats i Indien om de upprätthåller minimistandard när det kommer till anställda, löner, arbetsmiljö och arbetsförmåner. Därför köper vi främst från leverantörer som är registrerade i ”Fair Trade India Forum” (en av medlemmarna i World Fair Trade Organization). Kolla vår webbplats www.craftindiasverige.se när den är up and running!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.