Färgblandningar med Chalk Paint™

RSS
Färgblandningar med Chalk Paint™

Alla Annie Sloans produkter går att blanda inte bara de olika kulörerna. Men främst är det viktigt att hitta den nyans som du vill ha på färgen. Vilken färg eller kombination passar ihop? Vilka kulörer gör färger varmare eller kallare? Hur får jag en färg mörkare? Hur skapar jag olika nya nyanser?

Vi har väl alla blandat färger när vi var barn, vanligtvis med de primära färgerna rött, gult och blått, även kända som kadmiumröd, kadmiumgul och ultramarin. Från dessa tre färger kan du i teorin blanda och få alla färger du kan tänka på.

Annie Sloans färgtriangel

Färgtriangeln är en förenklad version av det klassiska färghjulet. De tre färgerna röd, gul och blå, de primära färgerna, går inte att få fram genom att blanda några andra kulörer. I Annie Sloans värld heter dessa Emperor Silk, English Yellow och Greek Blue. Från dessa tre expanderar färgerna orange, grönt och purpur, som Arles, Florens och Emile.

Det finns väldigt lite svart pigment i Annie Sloans färg, så när du blandar några av färgerna tillsammans får du inga gråbruna nyanser.

Om du vill mörka ner en färg är det bästa sättet att inte lägga till svart (dvs Athenian eller grafit) utan att hitta komplementfärgen. För att göra detta letar du bara efter kulören/färgen på motsatta sidan av triangeln och lägger till lite av den till din färg.

Till exempel om du vill få en mörkare Emperor Silk, lägger du till lite Olive eller Florence för att få en vacker, rik röd kulör.

För att få en möbel med djupa och intressanta nyanser använder du denna teknik. Till exempel om du vill måla en byrå med Emperor Silk, så har du redan även blandat Emperor Silk med Olive i en extra burk bredvid. När du har målat hela byrån med Emperor Silk så målar du t ex någon detalj eller till och med bara hörnen av lådorna med din blandning av mörkare rött för att verkligen göra möbeln intressant. Så gjorde de stora beömda konstnärerna på sin tid för att lägga skuggor.

 Om du aldrig har försökt blanda några Chalk Paint-färger tillsammans, är det bästa tipset att studera Annie Sloans färgpalett och börja med en färg som du trivs med, även om det bara handlar om att lägga till lite Old White för att lätta upp det hela.

 

Nästa inlägg

  • Pia Jansäter
*
*
*

*