Publicerad den Lämna en kommentar

Sakletare som köper av dig

GRETRO är alltid på jakt efter objekt, speciellt möbler, från främst tiden från 1950 fram till 1970. Vi har många kunder som söker designmöbler eller retromöbler som t ex byråer, runda bord och sideboard helst i teak, men en och annan spekulant har vi även på funkismöbler och 50-/60-tals lampor.

 • Om du har något att intressant som du vill bli av med så tveka inte att höra av dig. Vi hjälper dig också till med värdering.
 • Vi gör gärna ett kostnadsfritt och helt förutsättningslöst hembesök om det handlar om många saker.
 • För frakt och leverans anlitar vi vår samarbetspartner Nettoflytt som gärna hjälper till med flyttning, röjning, städning och dödsbon.
  Läs mer om Nettoflytt här>>

OBS! vet du att Rutavdraget har utvidgats med nya tjänster. En av dessa är följande:

Ring oss eller skicka bilder direkt på det du vill sälja på sms 0708881937 eller på mail info@gretro.se

Publicerad den Lämna en kommentar

Hemestra med färg

Hemestra och gör något kul

Hemestra är det nya aktuella ordet för det som vi flesta kommer att göra i sommar. Stanna hemma till följd av pandemin och rådande omständigheter kring Covid-19. Eftersom vi heller inte vet om, hur och var vi kommer att resa kan det vara bra att ha planerat något annat än resor inför din ledighet.

Naturligtvis vill vi alla ändå hitta på något kul under semestern – själv, med familjen och barnen eller tillsammans med bästa kompisen, väninnan eller grannen.

Förslag på hur du kan hemestra med färg:

 • Varför inte rusta upp och måla om trappuppgången i din bostadsrätt eller ditt hyreshus tillsammans med grannarna.
 • Låt barnen vara med och försköna utemöblerna på balkongen eller i trädgården.
 • Den ärvda möbeln eller möbeln som du ändå är trött på, kan äntligen bli din älsklingsmöbel eftersom den kommer att passa in så mycket bättre i din inredning.
 • Förändra och försköna väggar, tak och golv i sovrum, vardagsrum eller köksluckorna med ny fräsch färg.
 • Ge hela ditt hem en uppfräschning nu när du är hemma hela tiden eller annat som du aldrig annars haft tid till.
 • Färga om dina gardiner eller annat som du vill ha ny färg på eller måla och använd schabloner på tyg.
 • Eller hel enkelt gå en kurs/workshop hos Pia eller Anders. Vi har kurser hela sommaren i t ex Introduktion till Annie Sloan, Två kurser för en, Måla din möbel, Renovera mera med flera andra.  Aningen för dig enbart utomhus eller tillsammans med bästa vännen, dottern, sonen eller någon annan. Kolla vårt kursutbud>>

GRETRO säljer färgen Chalk Paint™ från Annie Sloan. En miljövänlig färg som passar även för allergiska och känsliga personer samt för barn att måla med. Chalk Paint™ är giftfri, bly- och luktfri, därför kan du måla vad som helst även i en lägenhet.

Det bästa med Chalk Paint™ är att du slipper tråkiga förberedelser. Det är bara att sätta ingång.
Ingen målarsoda
– Inget spackel och slippapper
– Ingen grundmålning

Här hittar du en pdf med hur du kommer igång med Chalk Paint från Annie Sloan>>

FAKTA om Chalk Paint
Chalk Paint™ är en miljövänlig färg som är tillverkad efter Annie Sloans eget recept, utvecklat för 30 år sedan. Chalk Paint™ är en giftfri, bly- och luktfri, vattenbaserad färg som har extremt låga VOC halter (VOC = flyktiga organiska föreningar). Färgen uppfyller kraven för målning av barnmöbler och kan användas av allergiker.

Mer om hälsa och säkerhet för Chalk Paint>

Vill du veta mer om väggfärg>>

Här finns mer om lackfärg>>

 

 

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Succé med Shibori – testkurs hos GRETRO

Succé blev det när Pia på GRETRO och Manshiya Cherukatt, från butiken Craft India i Malmö, anordnade en testkurs i Shibori. En japansk teknik att vecka tyg och doppa det i färg för att skapa vackra mönster för dukar, kuddfordral, kimono mm. Allt med färgen Chalk Paint från Annie Sloan.

Annie Sloan har naturligtvis provat tekniken med sina Chalk Paint färger och fått ett oerhört bra resultat. Hon har sedan tidigare utarbetat workshops för Shibori och blocktryck. Det bästa med Annie Sloans färger för denna typ av batik är att färgen är helt miljövänlig utan att blanda in kemikalier.

Kulörerna är färgrika och blir mer beständiga om de stryks/torktumlas eller hängs ut i sol och vind eftersom färgen härdar på så sätt. Om man väntar ca 1 månad att tvätta tygstycket härdar det och risken för att blekna vid tvätt minimeras. Tyg med Annie Sloans Chalk Paint bör inte tvättas i mer än 30 grader.

Annie Sloan har naturligtvis provat tekniken med sina Chalk Paint färger och fått ett oerhört bra resultat. Hon har sedan tidigare utarbetat workshops för Shibori och blocktryck. Det bästa med Annie Sloans färger för denna typ av batik är att färgen är helt miljövänlig utan att blanda in kemikalier. Omdömena om kursen var överväldigande och många bra idéer kunde sållas ut från de fyra deltagarna.

 • Introduktionen av olika batiktekniker från hela världen var bra på ca 15 min
 • Genomgång av de 4-5 teknikerna för Shibori och hur vikningen går till var jättebra och sedan hur man doppar tyget
 • Max 5 deltagare annars hinner alla inte få hjälp av de två lärarna
 • Önskemål att deltagarna får tvättklämmor med var färg för att hålla reda på sitt färgade tygstycke
 • Om man vill ha eget tyg att färga går det bra att med sig.
 • Man behöver minst total 3 timmar

Nu finns därför workshops att välja mellan. Så anmäl dig till en härlig och kreativ workshop med Manshiya från Craft India och Pia från GRETRO där du lär dig 4-5 olika tekniker>>

Hur går det till?

Det påminner om batikfärgning men det är den speciella veckningen ”concertina” veckning som utmärker Shibori- tekniken. Det går till så att tyget veckas på olika finurliga sätt. Ibland använder man tvättklämmor, band eller gummiband för att få olika typer av mönster. Det går att jämföra med traditionell batikfärgning där man sparar ut de bitarna som man vill ha i annan färg med hjälp av vax. Här är det bara vikningen eller klämman som man sparar ut en bit tyg.  Vecken, de reserverade delarna, behåller sin ursprungsfärg under infärgningen och bildar sedan mönster i det färdiga tyget.

(Se Annie Sloan Paints Everything, s102: Shibori Lampshade – grundläggande teknik, och Annie Sloan målar allt, s. 112: Vik och bind)

Publicerad den Lämna en kommentar

Tillverka lampskärmar är en kul grej att göra tillsammans

Lampskärmar att göra själv är en kul hobby, eller framför allt, ta vara på gamla skärmar, kan göras på olika sätt och är inte alls så svårt. Det ligger helt i linje med GRETRO:s strävan att återbruka så mycket som är möjligt. Så förutom att göra något för miljön får du en fin UNIK lampskärm som du designat för att passa in i ditt hem.

Ska du tillverka en helt ny på en gammal ställning eller förändra en gammal lampskärm?  Det är roligt, avkopplande och oerhört tillfredsställande när skärmen och/eller hela lampan är färdig. OCH du undrar, va? Är det verkligen jag som har gjort den här?

När du går vår workshop börjar du med en av nedanstående alternativ och fortsätter med fler om du hinner under 3 timmar.

 1. Enklaste sättet är om man har en ”hård” skärm att måla över med Chalk Paint från Annie Sloan. Kan bli jättefint. Du kan ”pimpa” med att måla mönster, sätta dit spets, pärlor och liknande.
 2. Ett annat sätt är att sätta ny tjock plast på ståltrådsställningen (om denna inte har mellantrådar mellan översta och understa ringen) som man sedan klär över med nytt lämpligt tyg.
 3. Eller man klär över med tyg på befintlig skärm med nytt tyg efter att ha tagit av det gamla (ibland behövs allt tas bort och då hamnar du på nummer 2, ovan).
 4. Ett annat sätt är att man klär över genom att vecka tyget kring en ståltrådsställning (ibland behövs ”foder”).
 5. Du kan också linda tyg eller garn över en en befintlig ståltrådsställning.
 6. Ibland kan du förenkla genom att bara sätta gummiband upptill och nedtill på ditt älsklingstyg som du sätter på ställningen och drar åt.
 7. Du har också möjlighet att måla om din lampfot och få olika färger och ytor t ex rost-, betong-, trälook mm

Utöver 3 timmars undervisning och fika, får du även material som t ex sytråd och synålar, färg och allt annat som behövs. För att tillverka lampskärmen behövs också tyg, trådställning, lampplast och liknande, och om du inte själv har material med dig, kan du köpa det på plats.” Om du har gamla ståltrådsskärmar så ta med dig!

Jag hoppas ni blir lite sugna på att göra något åt era gamla lampfötter eller skärmar, eller så har jag en del att välja mellan. Ni får gärna höra av er i förväg vad ni vill göra och om ni har en egen skärm och/eller tyg.

Workshopen passar också utmärkt som en kul happening tillsammans med goda vänner eller som en möhippa. GRETRO hade nyligen två par som brukar hitta på kul saker tillsammans. GRETRO specialdesignade en workshop där herrarna tillverkade lampskärmar tillsammans med Anders och kvinnorna målade på tyg och lärde sig shiboriteknik med Pia. Med medtagen matsäck och dryck blev det en kul dag för oss alla.

Hör av dig så får ni ett unikt upplägg och specialpris.

Workshopen äger rum på Roslins väg 14 i Malmö
Hör gärna av dig om du har frågor: Pia Jansäter 0709 83 77 80 eller info@gretro.se

Välkommen till en spännande workshop med glädje och inspiration.
Gå in och anmäl dig via länken>>

Publicerad den Lämna en kommentar

Glädje på burk får du genom Annie Sloans nya produkt Capri Pink

Glädje och positiva känslor ger kraft och underlättar nyskapande. Glada människor får mycket mera gjort.

Vinn en 1-ltersburk Capri Pink, vad vill du måla i kulören och varför, skicka din idé och bild på det du vill måla till GRETRO, info@gretro.se

Vi är därför glada att tillkännage en ny kulör till Annie Sloans Chalk Paint ™- palett. Capri Pink är en het, stark och lysande färg för våra hem! Nu mer än någonsin behöver vi en ny levande färg. Denna chockrosa eller mer ceriseröda färg är lyxig och varm. Annie Sloan har valt att uppkalla färgen efter den exklusiva italienska orten Capri.

Hög glamour-faktor
Den italienska fantastiska modedesignern Elsa Schiaparelli (1890-1973) har varit en av dem som inspirerat Annie Sloan att skapa färgen Capri Pink. Förutom att färgen är uppseendeväckande så har den en hög glamour-faktor. Tillsammans med den surrealistiska konstnären Salvador Dali skapade Elsa Schiaparelli en otrolig klänning med en stor chockrosa hummer 1937.

Här är mer information om Elsa Schiaparelli>>

Lyxig kraft i kulören Capri Pink

Felix Sloan har målat ett skrivbord i Capri Pink och visar med en hummer i guld hur exklusivt det kan bli.

Annie Sloans son, Felix Sloan, har målat ett skrivbord för att visa och betona den stora lyxiga kraften som kulören Capri Pink har. Kulören tangerar också en inredningsstil kallad Hollywood Regency under 1930-talet. Stilen utmärktes av djärva och starka färger och oftast i kontrast med metall och glas. Hemmen var dekorerade med glitter och glamour, speciellt hos kändisar och skådespelare.

Vad passar ihop med Capri Pink?
Denna ceriseröda eller chockrosa färg används flitigt i folkkonst världen över t ex i mexikanska textilier, via pakistanska lastbilskonst, indiska konsthantverk och möbler till bohemiska konstverk. Färgen passar underbart ihop med jordnära färger, gröna nyanser och till helt svart . Felix visar med all tydlighet hur vackert Capri Pink står sig mot både svart och grått.

GRETRO utlyser en tävling – vinn 1 liter Capri Pink Chalk Paint
GRETRO hoppas på att du vill använda Capri Pink till att måla något som du vill dela med dig av till alla oss andra. GRETRO tillsammans med vår samarbetspartner, inredningskonsult Ulf Carlsson som har gedigen utbildning, Bachelor of Science, Architectural Design, från USA, väljer ut vem som kommer med det härligaste förslaget.

Vad vill du måla med Capri Pink och varför?
Skicka din idé och bild på det du vill måla och berätta varför du tror att detta skulle skapa glädje och värme.
Svara senast måndagen den  22 februari

Du kan antingen direkt berätta öppet om vad du väljer och varför till GRETRO:s Facebooksida gretrodesign
https://www.facebook.com/gretrodesign
Eller till vår e-mail: info@gretro.se

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Nytt år och nya möjligheter 2021

Nytt år betyder nytändning. Vi går mot ljusare tider och ett friskare och färgstarkare 2021.

Nytt år för GRETRO är att du sätter mer färg på vardagen. Du gör detta tillsammans med GRETRO och Manshiya Cherukatt, Craft India Sverige Malmö, i en workshop där vi hjälps åt att hitta ut ur mörkret. Därför har vi satt ihop en liten annorlunda workshop om återbruk och en glimt av nya kurser OCH naturligtvis grunderna för att måla med Chalk Paint.

Workshop – Introduktion till Annie Sloan metoden med Chalk Paint och nyheter
Introduktionspris: endast 495 kronor

Manshiya Cherukatt ägare till Craft India berättar om indiska hantverkstraditioner.

Bonus med denna workshop är att den äger rum i Manshiya Cherukatts nyöppnade butik Craft India Sverige med stora och luftiga lokaler i Malmö. Ägaren Manshiya Cherukatt berättar om återbruk, Fair Trade och NGO. Alla hennes produkter bär på en historia om en speciell teknik och duktiga hantverkare i Indien. En del av hennes inredning är målad med Chalk Paint från Annie Sloan.

Pia Jansäter från GRETRO, som undervisar dig,  berättar om kommande nya kurser som t ex Använd schabloner och färga tyg med Chalk Paint (tyger går att tvätta i 30 grader utan färgförlust).

Tillsammans med Manshiya kommer GRETRO att lägga upp kurser i hur du kan trycka på tyg enligt det gamla Indiska hantverket med blocktryck och senare under våren en kurs i Shibori som är den gamla japanska konsten att färga tyg vilket också används i Indien.

Under ca 3 timmar för endast 495 kr lär du dig:

 • de första grunderna hur du använder de miljövänliga produkterna från Annie Sloan.
 • vilka tekniker det finns: lager på lager, krackelering och vaxning mm
 • hur enkelt det är att måla med Chalk Paint
 • hur du kan återbruka dina trista slitna möbler genom att ge dem ny färg
 • upptäcka nya kulörer till hemmet.
 • hur du förskönar ditt hem med Chalk Paint från golv till tak
 • att Chalk Paint kan målas på alla möjliga och omöjliga underlag
 • att det inte krävs målarsoda, spackel, slippapper och grundmålning före målning
 • OCH får träffa Manshiya Cherukatt som visar återbrukade textilier och möbler och hur hon målade möbler med Chalk Paint för användning i den nyöppnade butiken på Stora Nygatan 79 i Malmö.

Vi har handsprit, plasthandskar och munskydd till dig. Du har naturligtvis möjlighet att tvätta händer och sitter enligt rekommendationerna en bit ifrån de andra deltagarna. Vi spritar alla ytor och handtag!
Allt material, fika med kaka ingår! Glöm ej att ta oömma kläder.

OBS! max 5 personer. Ditt deltagande bekräftas när betalning har gjorts. På grund av det lilla antalet i varje workshop ber vi om minst 7 dagars varsel för eventuella avbokningar eller ändringar, annars tillkommer en 50% återbetalningsbar avbokningsavgift.
Om du har frågor, ring Pia Jansäter 0709837780 eller maila info@grero.se

Gå in och anmäl dig till workshopen här>>

VÄLKOMMEN!

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Indiska kvalitetsvaror i ny butik på Stora Nygatan 79

Alla vill idag veta mycket om de produkter de köper, varifrån de kommer, vem som har tillverkat dem och vad de består av. Här är nu en eldsjäl som öppnar en butik med indiskt kvalitetshantverk, hållbarhet, recycling och Fair Trade från Indien. Allt tillverkat under goda sociala förhållanden. Du hittar allt detta i butiken Craft India Sverige.

Eftersom både Manshiya och jag delar samma intressen som Fair Trade, recycling, hållbarhet. miljö mm skriver jag, Pia, om Manskiya här. Manshiya har också valt att måla inredningen med Chalk Paint från Annie Sloan som jag är återförsäljare för.

Manshiya Cherrukatt, en passionerad butiksägare på Craft India Sverige

Det är Manshiya Cherukatt, från Kerala-en välkänd plats i Indien för Ayurveda och kryddor, som kom till Sverige för 3 år sedan. Manshiya har modet att just nu under Corona pandemin öppna en butik – Craft India Sverige – med unik heminredning och med hög kvalitet på sina produkter.

Unika produkter av hög kvalitet och naturmaterial
Manshiya vill möta svenskarnas kvalitetsmedvetenhet med unika produkter från Indien som handvävda mattor, textilier och handsydda överkast och kuddvar. Du kan även hitta recycling av trä för vackra små bord, pallar och bänkar eller plädar tillverkade av använda saris som därmed blir en 100% hållbar produkt.

”De flesta av våra produkter är gjorda av naturligt material som bambu, bomull, jute och till och med knappar som gjorda av kokosnötskal. Allt material ska var biologiskt nedbrytbart. De flesta av våra produkter är mer än 95% handgjorda av skickliga hantverkare. Jag väljer mina tillverkare som följer rättvis handel och de är medlemmar i Fair Trade Forum India. De i sin tur är medlemmar i Fair Trade Organization”, säger Manshiya Cherrukatt, en passionerad butiksägare. Ett exempel är https://www.uravustore.com/

Ambassadör för skickliga kvinnliga hantverkare i Indien
”I Indien har vi massor av oupptäckta kompetenta hantverkare och jag vill vara ambassadör för dessa i västvärlden. Speciellt eftersom de skickligaste hantverkarna är kvinnor. Vissa av de produkter som jag tar in är tillverkade av kvinnor och NGO organisationer stödjer kvinnorna. De har inte har akademisk utbildning men andra

Överkast från butiken Craft India Sverige

färdigheter. Organisationerna är transparenta och arbetarna får bra betalt”, berättar Manshiya.

Bakgrunden till starten av en butik ”Jag studerade ”Internationell migration och etniska relationer” på Malmöuniversitet. Medan jag studerade insåg jag

att svenskar är intresserade av yoga, resor och att många har besökt Indien. De hade ett genuint intresse för saker från Indien. Då tänkte jag att Indiens 25 stater har mycket att presentera här i Sverige. Varje stat i Indien har sin kultur, både vad gäller arkitektur, traditioner och ner till hantverk av keramik, metallarbeten och textilier. Jag tänkte att det var en bra idé att introducera några andra delar av Indien än dem som vanligtvis presenteras här i Sverige”, säger Manshiya.

Bakgrunden till Manshiyas intresse för hantverk
”Jag reste tillsammans med min far till olika delar av Indien redan när jag var 6 eller 7 år. Jag gillade hantverk som terrakotta och hur annorlunda arkitekturen såg ut i de olika delstaterna.

Efter skolan gick jag inte direkt hem utan tittade på hur människor satt och gjorde krukor och mattor för hand. Redan då vaknade mitt intresse av handgjorda produkter. Tyvärr påverkade av industrialismens vinstintressen så försvann mycket av de handgjorda produkterna som var typiska för Indien. Många förlorade sina jobb och var tvungna att hitta andra inkomstkällor. Som tur är börjar handgjorda produkter med genuint hantverk bli populära i många länder, avslutar Manshia som välkomnar till butiken Craft India.

Fakta om Craft India Sverige
Craft India Sverige AB är ett svenskregistrerat bolag som har en butik i Malmö. Vårt mål är att sälja etiskt producerade

Vacker pall från Craft India, Stora Nygatan 79 i Malmö

varor med bra kvalitet tillverkade av biologiskt nedbrytbart material såsom jute, bomull, ull, bambu och återvunnet trä. Våra skickliga hantverkare har använt traditionellt blocktryck, Dorivävning Kandha med flera andra tekniker till de produkter vi säljer. Allt andas en mix av miljömedvetenhet och indiskt genuint hantverk som möter väst.

Vi på Craft India är kräsna och väldigt noga med vilka leverantörer vi väljer. Vi kontrollerar alltid på plats i Indien om de upprätthåller minimistandard när det kommer till anställda, löner, arbetsmiljö och arbetsförmåner. Därför köper vi främst från leverantörer som är registrerade i ”Fair Trade India Forum” (en av medlemmarna i World Fair Trade Organization). Kolla vår webbplats www.craftindiasverige.se när den är up and running!

Publicerad den Lämna en kommentar

Handla lokalt

Handla lokalt är en kampanj som Annie Sloan har startat för att stödja sina återförsäljare. Under corona-pandemin har många återförsäljare runt om i världen haft det svårt med Lock down, utegångsförbud, rädsla för  smittspridning med mer, vilket gör att många återförsäljare inte klarar sig ekonomiskt.

Kampanj för återförsäljare
Annie Sloan väljer noggrant ut sina återförsäljare. Hon stödjer oss jättemycket och slår nu ett extra slag för oss med en kampanj ”Support local” eller på  svenska ”Handla lokalt”.

Annie Sloan låter aldrig en stor butikskedja sälja hennes produkter. Precis som websiten anniesloan.nu berättar så är alla vi återförsäljer små, fristående och unika butiker.

Annies ”butiker” är mötesplatser
Exakt som vår butik GRETRO är alla butiker intressanta mötesplatser där vi hjälper våra kunder hitta rätt kulör, visar och blandar kulörer under besöket. Du kan alltid få stöd och höra av dig till oss om du har frågor.

Många av oss ger också workshops och kurser för att du ska lära dig alla spännande tekniker rostmålning, betonglook, förgyllning, vaxning, torrborstning, inredning med färg och mycket mer.

Handla lokalt så att vi finns kvar även efter corona-pandemin för att sprida kreativitet, skapande och målarglädje hos så många som möjligt.

Hur gör jag om jag ändå vill handla hos GRETRO?
För att vi ska kunna hjälpas åt att förhindra covid-spridning är det mycket viktigt att följa de rekommendationer som finns i respektive område, vilket GRETRO gör.

 • Ring oss eller besök hemsidan www.gretro.se för att beställa.
 • Om du vill köpa möbler eller färg kan vi levererar detta utanför butiken och du kan betala med swish.
 • När vi har butiken öppen tar vi bara emot 2 personer åt gången (öppet fr o m 17/11).
 • Vi och våra kunder måste respektera varandra och hålla avstånd.
 • Bär gärna mask och använd sprit att tvätta dina händerna när du går in och ut ur butiken.
 • Om du ändå är försiktig kan vi ställa upp på ett exklusivt besök bara för dig.

Hör av dig till info@gretro.se eller ring Anders Jansäter 0708881937

Glöm oss inte!

Varma hälsningar från

Pia och Anders

Publicerad den Lämna en kommentar

Drömmen om kreativitet

Drömmen om att äntligen få utlopp för min kreativitet blev verkligen en succé.

Drömmen har beskrivits väldigt väl i artikeln som ligger på anniesloan.nu  

Jag tänkte sökte in på Konstfack i Stockholm efter tre år på estetisk-linje på gymnasiet men välmenande föräldrar satte käppar i hjulet. Nu är jag här mitt i ett kreativt arbete med Chalk Paint från Annie Sloan. Jag kan dessutom hjälpa andra att få utlopp för deras känsla för färg och form. Jag älskar att få hjälpa alla människor med intresse för färg och tekniker att försköna och ta vara på det som finns, gamla möbler som behöver en uppfräschning, väggar, tak och golv som behöver uppdateras. Vid 65-års ålder är det helt enkelt underbart.

Läs artikeln om GRETRO och allt kul vi gör>>