Inlägget gjort

Lamporna – en viktig del i ditt hem

Belysningen är en grundläggande inredningsdetalj

Ljuskällan eller glödlampan är grundläggande för att skapa stämning och för att kunna arbeta när så behövs. Du kan framhäva detaljer och färger beroende på vilken ljuskälla du väljer. Du kan punktbelysa en soffa med en sorts ljuskälla (glödlampa med gulaktigt ljus) eller en vas med halogenljuskälla (vitt ljus). Färgerna i soffan eller vasen framhävs verkligen av ljuset. Vi rekommenderar dig att använda och blanda olika ljuskällor med olika färgåtergivningsegenskaper, så att din hemmiljö blir så varierad och spännande som möjligt.

Men det är inte bara glödlamporna som påverkar din inredning utan också vilken armatur du väljer. Är det en bordslampa eller en golvlampa eller kanske rent utav en taklampa? Kanske bör du satsa på olika sorter, beroende på vad du behöver rummet till. Passar det bättre med en ljuskälla i form av en ”strålkastare” eller någon form av takspott? Takspots kan ännu mer framhäva intressanta saker i ditt hem och kan dessutom vara väldigt diskreta. Det är som du förstår inte alltid lätt att ljusplanera och hitta rätt ljuskällor.

Vad ska du tänka på när det gäller belysning?

Först och främst måste du ta hänsyn till naturligt ljus och då främst åt vilket väderstreck rummet/lägenheten ligger mot. Vilken typ att artificiellt (konstgjort) ljus vill du ha? Du kan dela upp belysningen utifrån vilka behov du har i rummet allmänljus och punktbelysning i form av stämningsljus, läsljus, och arbetsljus. Ta även hänsyn till flexibiliteten därför behöver du ha en dimmer på alla dina eluttag så att du enkelt kan variera ljuset utifrån behov och önskemål.

Lamporna ovan hittar du här i e-shopen  och i vår butik. Vi kan dessutom hjälpa dig att inreda ditt rum och ge råd om ljuskällor.

gRetro säljer inredning och armatur/lampor från 50- och 60-taeln som i ett nytt hem skapar en personlig karaktär. Vi finns som e-shop www.gretro.se och butik i Malmö, Jörgen Ankersg 12. Välkommen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *