Vid all möbeltillverkning skapas mängder av avfall och föroreningar, vilket leder till utsläpp av 150 000 ton koldioxid, bara i Sverige. Det är lätt att prata om men så svårt att vara med och påverka. Det känns som det är något som flyger ovanför oss. I stället måste vi alla hjälpas åt. GRETRO fokuserar på att reparera och återbruka heminredning, möbler och hemtextil.

Det tillverkas och importeras mängder av varor som vi köper men inte använder fullt ut. 80 procent av allt vi äger används mindre än en gång per månad. Livslängden hos heminredning blir kortare och kortare. Kontorsmöbler är ett exempel på inredning som sällan slits ut under sin planerade livstid på 9–12 år, vilket oftast beror på omodern funktion, estetik och mode.

Cirkulära affärsmodeller och ändrad produktion
Forskarna Oksana Mont, professor, och Carl Dalhammar, docent, båda vid Lunds universitet, menar att det ”rådande marknadssystemet misslyckats med att ta hänsyn till miljökostnader och sociala kostnader, och skickar därmed fel signaler till både producenter och konsumenter”.

Forskarna för fram att både avfallet och utsläppen kan minska väsentligt med nya, mer hållbara affärsmodeller. ”En affärsmodell är receptet för hur varor och tjänster produceras och levereras till kunden, hur intäkter kommer in till företaget, och hur kunden upplever värdet av varan eller tjänsten”

I deras forskningsprogram ”Mistra Hållbar Konsumtion” utforskar de möjligheten att minska resursflödena och undersöker om det kan finns cirkulära affärsmodeller för inredningsbranschen, som täcker både möbler och hemtextilier. Den snabba genomströmningen av resurser måste minskas. Produktion och produkter behöver förändras för att kunna återtillverkas, återförsäljas, återanvändas och repareras.

Cirkulär möbelproduktion och möbelleasing
Om prylar får en tidlös design så att konsumenterna inte behöver nya prylar ständigt och jämt så minskar företagens intäkter. I stället kan företagen inrikta sig på cirkulära möbler, i moduler, och tjäna pengar på underhåll, reparation och återanvändning

En annan inriktning kan vara möbelleasing och uthyrning eller företag som erbjuder underhåll och renovering av begagnad inredning, eller abonnemang av möbler och textilier.

Återförsäljarna av begagnat påverkar inställningen till begagnat
Återförsäljarna har en viktig roll i den cirkulära ekonomin. De som säljer begagnade, reparerade och uppgraderade varor i sina butiker hjälper till att få konsumenterna att acceptera cirkulära varor t ex ReTuna i Eskilstuna.

Allt för liten andrahandsförsäljning
Andrahandsförsäljningen står idag för endast 9 procent av den totala försäljningen av möbler, 7 procent av försäljningen av kläder och 5 procent av försäljningen av hemelektronik.

Enligt artikeln väljer bara 35 procent att reparera. Om konsumenterna i stället använder heminredningen längre, köper begagnat, reparerar och hyr, köper hållbara varor och bor hållbart så kan detta främja cirkulär ekonomi.

Vi på GRETRO samtycker och arbetar vidare med att köpa och ta emot använd retroinredning, reparera, lära dig att uppgradera, återbruka, måla och sälja heminredning för cirkulär ekonomi.  

 

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.